– Vi må unngå en situasjon med ny usikkerhet for Hellas. Derfor trenger vi en spesifikk dato for et nytt euromøte i nær framtid. Jeg snakker ikke om uker, men om dager, sier Tusk til pressen.

– Det er fortsatt mer arbeid for finansministrene, sier han.

Det var egentlig planlagt for et euromøte i Brussel torsdag, men eurosjef Jeroen Dijsselbloem gjør det klart at det «trengs mer tid».

Grekerne og kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har forhandlet i flere måneder allerede om den økonomiske redningspakken på 86 milliarder euro. Det blir ikke utbetalt mer fra pakken før det blir enighet om greske reformer, innstramminger og privatiseringer.

Ankepunkt

Ett av problempunktene er hvordan grekerne skal nå målet om et primært budsjettoverskudd på 3,5 prosent i 2018.

IMF krever en «beredskapsplan» med ekstra kutt og innstramminger som skal slå inn dersom dagens reformprogram ikke fører til et slikt budsjettoverskudd – før utgiftene til betjening av statsgjelden tas med i regnestykket.

Det er imidlertid fortsatt uklart når grekerne får tatt opp behovet for lettelser i landets enorme lånebyrde. IMF støtter dette, men tyskerne er svært skeptiske.

Haster

Det kan uansett ikke drøye for lenge med utbetaling av nye midler fra lånepakken, for i juli må Hellas ut med flere milliarder i avdrag.

Uten nye euro i kassa risikerer grekerne nok en gang mislighold.

Avisen Financial Times har kalt Hellas «alle EU-krisers mor» og frykter at et nytt kaos har vært under stille oppseiling. Landet var nær bankerott i fjor sommer før det til slutt ble enighet om Hellas' tredje krisepakke til å betjene statsgjeld og utgifter. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.