Over helgen strandet forhandlingene mellom Hellas og landets kreditorer. Det førte til at Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet å forlenge,men ikke øke tilførselen av kreditt til greske banker.

Grekerne svarte med å tømme minibankene for penger, hamstre mat og gjemme kontanter under madrassene sine. Ifølge NTB var 60 prosent av minibankene i hellas tomme søndag kveld, og opp mot flere milliarder av euro tatt ut.

«Nedverdigende»

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet til landet.

Tsipras avviste vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk». Dermed trakk han forhandlerne sine og kunngjorde at han i stedet ville legge vilkårene fram for grekerne i en folkeavstemning.

Det er annonsert folkeavstemming den 5. juli. Det greske rådet for finansiell stabilitet hadde holdt krisemøte søndag kveld. Rådet består blant annet av Hellas' finansminister Yanis Varoufakis, visefinansminister Dimitris Mardas og sentralbanksjef Yannis Stournaras, og fastslo at det fra mandag innføres restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibankene. Bankene vil være stengt frem til folkeavstemmingen.

Mandag våkner dermed grekere opp til stengte banker, kapitalkontroll og stadig tommere butikkhyller.

Skylder på EU

Statsminister Alexis Tsipras gir EU og sentralbanken ESB skylden.

Det falt ikke i god jord på den andre siden av forhandlingsbordet.

Statsminister Angela Merkels allierte og ledere fra hennes koalisjonspartner på sentrum-venstresiden fordømte i helgen den greske venstreregjeringens beslutning om å holde en folkeavstemning om kreditorenes siste tilbud.

Les mer om Hellas på DN.no:

Hellas-frykt ga fall på Tokyo-børsen  

- Vi får ikke bestemme noe selv. Tyskland og de andre dikterer

- Snart ingen som kan hjelpe oss dnPlus

Hellas innfører kapitalkontroll  

Se DNTV:

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert:

 

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.