Etter en dramatisk helg for Hellas tilspisset situasjonen seg enda ett hakk sent søndag kveld.

Beslutningen til Den europeiske sentralbanken (ESB) om å forlenge, men ikke øke tilførselen av kreditt til greske banker, fikk mange grekere til å ta ut til sammen milliarder av euro. 60 prosent av minibankene skal søndag har vært tomme for penger.

Frykten for en fullskala bankkollaps som følge av de massive uttakene, tvang til slutt greske myndigheter til å gripe inn.

– Uhørt

Tsipras understreket søndag kveld at det ikke er fare for lønninger, pensjoner og innskudd.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet, var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale.

– Denne beslutningen fikk i dag ESB til å begrense den tilgjengelige likviditeten til greske banker og tvinge den greske sentralbanken til å foreslå stengte banker og restriksjoner på uttak, sa han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Heller ikke den greske børsen vil åpne mandag.

Mandag holdes det krisemøter om Hellas både i Tyskland og Frankrike. Frykten for at Hellas kan være på vei ut av eurosonen, er økende.

Tsipras ber grekerne om å forholde seg rolig. Samtidig sier landets største oljeselskap, Hellenic Petroleum, at driften går som normalt, og at det har reserver for flere måneder.

Usikre og deprimerte

Tirsdag utløper Hellas' låneprogram med EU – uten at en ny avtale er på plass. Tsipras ba søndag kveld nok en gang om at programmet blir forlenget, noe kreditorene har avvist.

Usikkerheten er svært stor, sier filosofiprofessor og leder for Det norske instituttet i Aten, Panos Dimas, til NTB.

– Situasjonen er dramatisk, men folk er rolige, sier han.

Tirsdag forfaller også et låneavdrag til Det internasjonale pengefondet (IMF) på drøyt 13 milliarder kroner, som Hellas ikke kan betale. Det er ingen som vet hva som da vil skje.

I supermarkedene har hyllene begynt å tømmes, forteller Dimas.

– Mange har begynt å hamstre, og nå frykter folk at de ikke vil få utbetalt pensjonene sine, sier han.

Les også: Dette skjer hvis Hellas går konkurs  

Folkeavstemning

Hellas-krisen dro seg ytterligere til da nasjonalforsamlingen i Aten i helgen vedtok å holde en folkeavstemning om hvorvidt landet skal godta kreditorenes reformkrav. Beslutningen ble møtt med hoderysting blant långiverne i Europa.

Hellas har allerede hatt redusert vekst så langt i år, og kapitalkontroll kan føre til at den økonomiske aktiviteten reduseres ytterligere.

Økonomer advarer nå mot å reise til Hellas på ferie. Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea kan en eventuell bankkollaps også ramme turister.

Svekket tillit

Ifølge Dimas har folk sluttet å tro på regjeringen, men et flertall kan likevel følge oppfordringen fra Tsipras om å si nei til låneavtalen med EU i folkeavstemningen.

– Folk er lei og vil bare at situasjonen skal ta slutt. De tenker ikke så mye på konsekvensene, sier han.

Ifølge Reuters ønsker imidlertid et flertall av grekerne å forbli i eurosonen. Samtidig er det helt i det blå hva som vil skje etter folkeavstemningen om låneavtalen med EU. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.