Forhandlingene i Brussel har framhevet forskjellene mellom de to nabolandene. Mens Tyskland har sett for seg muligheten for en grexit, har Frankrike ønsket å unngå dette for enhver pris. Men til sist gikk landene sammen og sørget for at en avtale kom på plass.

– Sjelden har det vært like tydelig at Frankrike og Tyskland kan inngå kompromisser som alle andre er villige til å akseptere, selv når interessene er helt forskjellige, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier mandag ettermiddag på en pressekonferanse med Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius i Wien.

– Det fransk-tyske forholdet har vært avgjørende for at vi kunne samle Europa bak avtalen i Brussel. Jeg tror det er den viktigste lærdommen vi kan trekke ut av det som har skjedd, sa Fabius.

Brobygger

Lengst fra hverandre sto Frankrike og Tyskland da et tysk notat der muligheten for en midlertidig grexit var skissert, ble lekket.

– Det er ikke noe som heter en midlertidig grexit. Eller for å si det på klart fransk: Hellas er enten i eurosonen eller utenfor eurosonen, sa Frankrikes president François Hollande da han ble konfrontert med notatet søndag.

Avtalen mellom Hellas og eurosonen inneholder en rekke av innstrammingene som Tyskland har bedt grekerne godta. Selv om Tyskland fortsatt blir sett på som det mektigste landet i EU, har de seks månedene med forhandlinger vist at Frankrike utgjør en motvekt.

– Dersom grexit unngås, viser det at Hollande er en brobygger som har hindret geopolitisk katastrofe, sier Rem Kortweg, forsker ved tenketanken Centre for European Reform i London til Reuters.

Ulik retorikk

Europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo mener også Frankrike har vunnet igjennom på flere områder i avtalen.

– Blant annet har det vært ekstremt viktig for Frankrike at privatiseringsfondet på 50 milliarder blir værende i Hellas, og ikke flyttes til EU-nivå, sier hun.

Ifølge Michailidou er det en rekke forskere som mener at maktbalansen mellom Tyskland og Frankrike sakte beveger seg i favør av Frankrike. Det til tross for at Frankrike sliter med svak økonomisk vekst og høy arbeidsledighet.

Meningsmålinger i Frankrike viser imidlertid at de fleste av landets innbyggere fortsatt mener Merkel, og ikke Hollande, tar avgjørelsene i Europa. Rundt halvparten av franskmennene sier også de hadde syntes det hadde vært greit dersom Hellas forlot eurosonen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hellas betalte ikke «mini-avdrag» til IMF
 

Gresk regjeringspartner sier nei til EU-avtalen  

Varsler streik i gresk offentlig sektor