Meimarakis får oppdraget fra Hellas' president Prokopis Pavlopoulos etter at statsminister Alexis Tsipras trakk seg torsdag.

Meimarakis sa torsdag at han ville be om et møte med de andre partilederne i nasjonalforsamlingen for å sondere mulighetene for å danne en ny regjering ut fra den sittende nasjonalforsamlingen og slik unngå nyvalg.

Han får tre dager på seg før oppdraget eventuelt blir sendt videre til det nest største opposisjonspartiet – det nystiftede Folkelig samling – som får 25 utbryterrepresentanter fra Syriza.

Lite sannsynlig

Slik nasjonalforsamlingen er sammensatt, er det imidlertid lite sannsynlig at han greier å snekre sammen en levedyktig koalisjon.

Tsipras ønsker nyvalg etter å ha levert regjeringens avskjedssøknad. Hellas' grunnlov sier imidlertid at opposisjonspartiene først skal bli spurt om de vil danne regjering når regjeringen går av under ett år etter valget.

– Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar, er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i en TV-sendt tale torsdag kveld før han leverte regjeringens avskjedssøknad til Pavlopoulos.

Opprør i partiet

Tsipras er fortsatt populær blant grekerne, men de nye låneavtalene med landets kreditorer og reformkravene som følger dem, har ført til et opprør i statsministerens egne rekker.

I forrige uke stemte en stor del av Syrizas parlamentsgruppe nei til låneavtalen med EU, og Tsipras måtte ha støtte fra opposisjonen for å få det nødvendige flertall.

– Dagens nasjonalforsamling er ikke i stand til å danne en flertallsregjering eller en regjering som samler nasjonen, sa Tsipras i sitt møte med president Pavlopoulos.

I talen forsvarte Tsipras avtalen med kreditorene.

– Vi fikk ikke den avtalen vi ønsket, men det var den best mulige avtalen under omstendighetene, sa han.


Les også:
- Det boblesnakket dukker opp overalt
- Får nakkehårene til å reise seg
DNB fjernet gebyr på fem timer  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.