Den greske finansministeren Yanis Varoufakis trekker seg fra vervet etter at de greske velgerne klart avviser kreditorenes betingelser for å gi nye lån til landet.

Det kommer frem i et innlegg på hans egen blogg, med tittelen «Minister No More!».

- Jeg skal ikle meg kreditorenes avsky med stolthet, skriver Varoufakis i innlegget, der han beskylder eurogruppen for å presse han ut.

I innlegget skriver han også at Hellas' statsminister Alexis Tsipras ser det som «fordelaktig for forhandlingene» at han går av som finansminister.

Dette bekreftes i en rekke medierapporter mandag. Tsipras er ventet å annonsere hvem som tar over som finansminister etter et greske politisk toppmøte mandag morgen.

Uventet avgang

- Like etter offentliggjøringen av resultatene i folkeavstemningen ble jeg gjort oppmerksom på visse preferanser innad i eurogruppen, og noen 'partnere' for mitt 'fravær' i gruppens møter; en idé statsministeren mente potensielt kunne hjelpe han i å komme frem til en avtale. Det er av denne grunnen at jeg forlater Finansdepartementet i dag, skriver Yanis Varoufakis mandag morgen.

Både Varoufakis og Tsipras gikk langt i å antyde at de begge ville gå av dersom Hellas stemte ja i folkeavstemningen. Det kommer derfor svært uventet at finansministeren går av etter den knusende seieren til nei-siden søndag.

«Ganske surt»

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror bakgrunnen for avgangen er «rent strategisk».

- Jeg tror han personlig har hatt det særs vanskelig i disse forhandlingene med kreditorene, sier Gonsholt Hov til DN mandag morgen.

- Jeg tror det er et rent strategisk valg at han går av nå etter at de fikk dette nei'et. Tsipras har sagt at hvis de fikk et nei så fikk han bedre kort på

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets.
Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Mikaela Berg)
hånden i nye forhandlinger med kreditorene. At Varoufakis går av gjør antakelig disse nye forhandlingene lettere. Det er et forsøk på å få til det, understreker Gonsholt Hov.

Han understreker at folkeavstemningen søndag ikke endte slik kreditorene hadde håpet på.

- Hvilken forhandlingsvilje det er der nå, det vet jeg ikke. Jeg tror det er ganske surt. Vi er klart nærmere at Hellas forlater euroen. Men vi må vente og høre utspillet som kommer etter møtet mellom Merkel og Hollande, sier Gonsholt Hov.

Kaller gjeldskrisen «slaveri»

Varoufakis skriver videre i innlegget:

- Folkeavstemingen 5. juli vil stå i historien som et unikt øyeblikk da en liten europeisk nasjon sto opp mot gjeldsslaveri. Som alle kamper for demokratiske rettigheter, vil også avvisningen av eurogruppens ultimatum fra 25. juni komme en stor pris. Det er derfor nødvendig at den store politiske kapitalen tilført våre myndigheter av den praktfulle nei-stemmen umiddelbart blir investert inn til et ja til en ordenltig løsning - til en avtale som inkluderer restrukturering av gjeld, mindre instramninger, omfordeling av godene til fordel for de trengende og ekte reformer.

Tsipras hadde søndag kveld en rekke samtaler med toppledere i EU i forkant av forhandlingene som skal gjenopptas i dag. Kun timer før disse samtalene fant sted, uttalte Varoufakis at han nå ønsket å «komme til enighet» med EU og kreditorene.

Fredag hevded Varoufakis også at han trodde en ny avtale med EU og kreditorene kunne komme på plass 24 timer etter folkeavstemningen dersom nei-siden vant.

Økonomiprofessoren Varoufakis' tid som finansminister i Hellas har vært preget av kontroversielle uttalelser og sterk uenighet med forhandlingspartnerne i EU.

Les også:

Varoufakis: Europa har ikke råd til å la Hellas gå under  

Varoufakis beskylder kreditorene for «terrorisme»  

Eurosjefen anklager Varoufakis for løgn

Varoufakis truer EU med rettslige skritt

Les mer om Hellas på DN.no:

- Reaksjonen er så langt nokså moderat

Selvmordsbrevet

Tsipras: – Hellas har gjort et modig valg

Gresk opposisjonsleder går av

- Hellas er klart nærmere en utgang fra eurosonen

Kjempeflertall for nei-siden  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.