Tirsdag forfaller 1,6 milliarder euro som Hellas skylder til det internasjonale pengefondet (IMF). Under mer normale omstendigheter vil fondet kunne gi skyldneren utsettelse på 30 dager. IMF-sjef Christine Lagarde har tidligere sagt at dette ikke vil gjelde i Hellas' tilfelle.
 

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Klaudia Lech)
- Spørsmålet er om IMF går tilbake på det de har sagt før, eller om tirsdag fremdeles er en absolutt deadline. Den greske regjeringen kan komme til å blåse i IMF-betalingen og heller prioritere pensjoner og lønn, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Har kun skjedd én gang

Om beløpet ikke blir betalt, har de store ratingbyråene allerede signalisert at situasjonen ikke vil være å betrakte som en statskonkurs, kun en forsinket betaling.

- Teknisk sett vil Hellas da misligholde gjelden til IMF, men det er ikke automatikk i at de misligholder gjelden til andre kreditorer. Det er imidlertid ikke "peanuts" å ikke betjene gjelden til IMF, sier Hov.

Om lånet ikke blir betalt, må IMF-sjef Christine Lagarde i løpet av 30 dager informere IMF-styret om misligholdet. I løpet av tre måneders tid kan Hellas miste en del av medlemsrettighetene.

- I ytterste konsekvens kan landet bli sparket ut av IMF, men det skal fryktelig mye til, sier Hov til DN.

Tsjekkoslovakia er det eneste landet som har blitt utvist fra IMF, i 1954.

Nytt forfall 20. juli

Hellas er nå for alle praktiske formål helt avstengt fra å få mer hjelp fra pengefondet.

- Dermed må landet forholde seg til de øvrige kreditorene. Men det er et åpent spørsmål hvor lenge den europeiske sentralbanken (ECB) vil holde på med nødhjelpen til greske banker (ELA, Emergency Liquidity Assistance), sier Hov.

Den 20. juli forfaller et stort lån fra Den europeiske sentralbanken (ECB). Banken har signalisert at den vil fortsette med nødfinansieringen så lenge det er en avtale med kreditorene.

- Om det ikke skjer, er ECB i utgangspunktet forpliktet til å trekke pluggen. Alt står og faller på om partene får til en avtale i løpet av kort tid, sier Hov.

Les også:

Kraftig børsfall etter Hellas-krise

Tsipras ber igjen om utsettelse

- Kan ikke puste lettet ut

Tsipras ber igjen om utsettelse

Se også:

Krise for greske pensjonister.

Krise for greske pensjonister
Mandag skulle pensjonene komme, men bankene er stengt i seks dager og få av de eldre har minibankkort.
00:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.