Hellas' regjering mener kravene fra långiverne i EU og IMF om reformer og kutt i bytte mot flere lånemidler er så harde at folket bør avgjøre dem. Hellas vil forsøke å holde en folkeavstemning, men har fått nei til en midlertidig forlengelse av låneprogrammet.

– Får de nei til en utsettelse, er det ingen ting å holde folkeavstemning over. Da vil grunnlaget for forhandlingene være borte, og Hellas, IMF og de andre eurolandene må starte forhandlingene helt fra bunnen, sier Juel til NTB.

Spørsmålet blir om Den europeiske sentralbanken kan opprettholde sine nødlån hvis forhandlingene om en mer langvarig avtale strander.

– Hvis ikke, blir det panikk. Økonomien vil stoppe mer og mer opp og skatteinngangen minsker enda mer. Hellas vil da få problemer med å betale lønninger, pensjoner og med offentlige oppgaver som sykehusdrift, forteller Juel.

Han tror ikke konsekvensen vil bli uoverkommelige for resten av eurosonen eller for Norge.

– Effekten vil være nokså begrenset. De andre eurolandene er veldig samstemte, så det er liten fare for splittelse eller kollaps. Hellas er et lite land og en forholdsvis lukket økonomi, sier Juel.

Dagens Næringsliv er på plass med reporter i Aten og følger situasjonen i Hellas ut over kvelden, lørdag.

Sist nytt om hellaskrisen:

– Kreditorene sier nei til utsettelse for Hellas

Gresk minister ber alle partier støtte folkeavstemning

Les også:

Merkel: Ingen plan B om forhandlingene mislykkes  

Dette skjer hvis Hellas går konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.