– Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i en TV-sendt tale torsdag kveld.

Like etter talen leverte Tsipras regjeringens avskjedssøknad til president Prokopis Pavlopoulos. Tsipras håper imidlertid på å bli sittende som statsminister etter valget.

– Jeg ber om grekernes stemmer for å få styre videre og gjennomføre vårt program, sa han.

Spør opposisjonen

Nå som presidenten mottar avskjedssøknaden, vil han først ta kontakt med opposisjonspartiene i tur og orden for å spørre dem om å danne regjering. Dersom opposisjonen ikke ønsker eller klarer dette, vil presidenten utlyse nyvalg.

Tsipras er fortsatt populær blant grekerne, og det var derfor ikke ventet at opposisjonen vil forsøke å danne regjering. Lederen for opposisjonspartiet Nytt demokrati sier imdidlertid torsdag at de vil forsøke å danne regjering.

Selv ber Tsipras om at nyvalget holdes så snart som mulig.

Kilder i den greske regjeringen har sagt at valget skal holdes 20. september, ifølge kanalen Mega TV.

Opprør i partiet

Målet med nyvalget er å få kontroll på opprøret som har brutt ut i Tsipras' regjeringsparti Syriza og å sikre støtte i nasjonalforsamlingen for de økonomiske reformene regjeringen har forpliktet seg til gjennom forhandlingene med kreditorene.

I forrige uke stemte en stor del av Syrizas parlamentsgruppe nei til låneavtalen med EU, og Tsipras måtte be opposisjonen om støtte for å få det nødvendige flertall.

– Dagens nasjonalforsamling er ikke i stand til å danne en flertallsregjering eller en regjering som samler nasjonen, sa Tsipras i sitt møte med president Pavlopoulos.

Under talen forsvarte Tsipras avtalen med kreditorene.

– Vi fikk ikke den avtalen vi ønsket, men det var den beste mulige avtalen under omstendighetene, sa han.

Les også:

DNB fjernet gebyr på fem timer

- Ringvirkningene brer seg

- Kroner er ikke noe man ønsker å ta i med ildtang  

Se DNtv: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.