Det går mot nok en dramatisk dag for Hellas.

Innen torsdag kveld må regjeringen legge frem en detaljert oversikt over hvilke reformer og kutt den forplikter seg til. EU-president Donald Tusk har gjort det klart at søndag er siste frist. Da møtes alle Unionens 28 medlemsland til toppmøte.

Onsdag morgen understreker sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen alvoret:

- Dette er historiske dager. Hellas holder på med et skikkelig eksperiment i makro. Den greske krisen vil helt sikkert inngå i lærerbøkene en gang i fremtiden, sier Andreassen til DN.

Krever gjeldsslettelse

Leder Thorbjørn Jagland i Europarådet mener Tyskland og de andre kreditorene må snu og godta gresk gjeldsslette (NB. krever innlogging).

Andreassen tror en gjeldsslettelse eventuelt kan komme om noen år.  At Angela Merkel og resten av EU-lederne vil gå med på noe slikt i dag er «utenkelig», ifølge sjeføkonomen.

- Jeg tror heller ikke gjelden er det viktigste, men alt annet: At de får orden på økonomien sin - med skatteinnkreving og reformerte pensjonssystem, sier han.

Nå må grekerne «bite i det sure eplet» - og det raskt, mener sjeføkonomen.

- Tilbudet de forhandlet om i juni er ikke gjeldende lenger. Nå må de finne seg i tøffere krav enn da de brøt forhandlingene og erklærte folkeavstemning. De må strekke seg lenger, rett og slett fordi økononien er svakere, sier Andreassen.

Sannsynligheten øker

Blir det ikke enighet på søndagens toppmøte, er veien til et «grexit» fra eurosonen er kort. Et milliardlån til den Europeiske Sentralbanken (ECB) forfaller 20.juli. Uten eurotilførsel vil det greske banksystemet raskt kollapse.

Foreløpig er det besluttet at de greske bankene holder stengt til søndag.

- Hvis de ikke har en god plan før søndag, må det nesten åpnes for «grexit», mener Andreassen.

Det siste døgnet har også president Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen gjort det klart at EU er forberedt på alt.

Andreassen vil ikke anslå sannsynligheten for et «grexit», men understreker at den blir større for hver dag som går.

- I natt sa den nederlandske statsministeren at det må et mirakel til dersom Hellas skal forsette å være med, påpeker han og fortsetter:

- I praksis handler dette om at grekerne må svelge et stort antall kameler. Det håper jeg de er kloke nok til å forstå. Sjebnen til Hellas utenfor eurosonen er mye verre enn den er innenfor.

Såpass dramatisk er det at han selv ville vært skeptisk til å reise på ferie til Hellas i disse dager.

- Jeg tror jeg ville ha tenkt meg litt om, spesielt hvis jeg reiste med små barn. Blant annet kan tilgangen på medisiner bli begrenset fordi mye av importen stopper opp, sier sjeføkonomen.

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 

Dette skjer ved et gresk ja - og nei
Gresk risikoanalytiker forklarer.
04:53
Publisert:
 

Siste nytt om Hellas-krisen:
Hellas må søke om nytt låneprogram
Juncker: En eventuell «grexit» planlagt i detalj
Hellas med forslag om midlertidig løsning  

Følg Hellas-krisen på DN.no her

Les også:
Asia i dag: Kinesisk børskollaps sprer seg
Aksjestrateg: - En gedigen spekulasjonsboble som er i ferd med å sprekke
- Investorer har funnet lite å glede seg over de siste 24 timene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.