Saken er oppdatert

Det er likevel ikke enighet om et forslag til avtale mellom Hellas og kreditorene, slik Bloomberg News meldte tidligere torsdag.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sier torsdag at Hellas har beveget seg bakover heller enn fremover, ifølge samme kilde. Videre sier han at beslutningen ligger hos Hellas.

- Jeg er ikke veldig forhåpningsfull for i dag, sier han og legger til at avstanden mellom partene har økt.

Aksepterte momskrav

Hellas har altså ikke akseptert kreditorenes dokumenter, men kreditorene tok med noen greske innspill. Blant annet er det nå enighet om at man skal ha tre momssatser, slik at momsen på mat blir mindre enn EU og IMF tidligere har krevet. Dette har vært et av de heteste stridstemaene. Det er imidlertid fortsatt uenighet om momsfritaket på noen greske øyer, som Hellas har nektet å fjerne.

- Hellas vurderer EUs krav om å fjerne momsfritaket på øyene som et "casus belli", sier Asimina Michailidou, seniorforsker ved Universitetet i Oslo.

Det er også kommet innrømmelser fra EU om deler av pensjonskravene.

Generelt har Hellas ønsket skatteskjerpelser fremfor utgiftskutt. Dette har falt IMF tungt for brystet, som mener skatteskjerpelsene er mer skadelig for økonomisk vekst enn utgiftskutt. Den økte luksusskatten Hellas foreslo er blitt akseptert av EU, men de har satt ned foten for en unntaksskatt, som skal ilegges bedrifter med et overskudd over 500.000 euro.

Resultatet er at Hellas har sendt inn sitt eget forslag til eurogruppen.

Finansministrene i møte

Greske talsmenn sier at forslaget de har sendt inn er «en realistisk tilnærming til en avtale med eurogruppen», og at de står fast på sine posisjoner. Den greske regjeringen mener de har vist villighet til å inngå en avtale.

Finansministrene i EU møtes klokken 13.30 torsdag.

Saken oppdateres.

Les også: Ultimatum til Hellas: Måtte bestemme seg innen klokken 11

  Dette skjer hvis Hellas går konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.