En talsperson for Hellas' finansdepartement sier at landet vil betale 6,8 milliarder euro til kreditorer i dag: ECB, IMF og Hellas' sentralbank.

Det melder Bloomberg News mandag.

En gresk tjenestemann uttaler mandag til nyhetsbyrået AFP  at Hellas har startet overføringen av et låneavdrag på 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken ECB.

Fristen for å betale 3,5 milliarder euro sammen med flere hundre tusen euro i renter var mandag.

Hellas unngår mislighold etter at EU-landene har innvilget over 7 milliarder euro i hastelån til Hellas fra EUs gamle krisefond EFSM.

Den greske tjenestemannen opplyser til AFP at Hellas også overfører 1,5 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet IMF, et låneavdrag som forfalt 30. juni.

EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis presenterte fredag avtalen om å hente 7,16 milliarder euro fra EFSM-fondet i en overgangsfase.

Bankene åpnet igjen

Mandag åpnet også greske banker åpnes igjen for første gang på tre uker.

Innbyggerne i Hellas har i løpet av denne tiden kun fått lov til å ta ut 60 euro av minibankene per dag. Nå skal de få ta ut mer, men må fortsatt forholde seg til strenge reguleringer.

Grekerne sto i lange køer utenfor bankene i landets hovedstad Aten mandag morgen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Husholdningene kan ikke ta ut mer enn 420 euro per uke, men kan fra mandag av ta ut hele beløpet i én vending. Ifølge den britiske avisen The Guardian så det ut til å gå rolig for seg foran minibankene mandag morgen.

Restriksjoner på kapitaloverføringer ut av landet er også de samme som tidligere, men grekere som har plassert sparepengene sine i bankbokser vil få tilgang på disse.

Til tross for at grekerne ikke får øke pengeuttaket, vil utgiftene knyttet til forbruk øke.

Nettstedet BBC skriver at den greske befolkningen nå kan vente seg en prisøkning på varer og tjenester i landet. Beskatningen skal økes fra 13 prosent til 23 prosent. Dette vil også legges til taxi- og restaurantregninger i landet.

Skatteøkningen kommer som følge av avtalen mellom Hellas og kreditorene.

Les også:

Greske banker åpnes igjen

Merkel klar for å diskutere gresk gjeldslette  

Inge Thomas Ravlo har satt sammen et to-dagers treningsprogram, som du gjør unna hvor som helst - på fem minutter:

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.