– Dette er et siste forsøk, understreket finansminister Wolfgang Schäuble før Tysklands folkevalgte fredag sa ja til forhandlinger om en gresk lånepakke på inntil 86 milliarder euro.

Det er det tredje, store kriselånet Hellas trenger siden 2010, og det er betydelig skepsis hos landets største kreditor, Tyskland. Men de folkevalgtes ja var ventet, og flertallet ble på 439 mot 119 stemmer.

– Alternativet til denne avtalen er ikke en gresk pause fra euroen, men kaos, advarer Merkel.

– Vi forsømmer oss grovt, vi handler faktisk uansvarlig om vi ikke i det minste prøver dette, la hun til.

Skepsis

Ifølge nettavisen EUobserver sier 49 prosent av tyskerne nei til nye forhandlinger i en ny måling, mens 46 prosent sier ja. Merkel må også forholde seg til at 50 medlemmer i den konservative blokken hennes CDU/CSU stemte nei.

– Vi gjør dette for det greske folk, men vi gjør det også for det tyske, sa statsministeren da hun ba Bundestag om støtte.

Hun står fortsatt beinhardt på kravet om at Hellas må gjennomføre omfattende reformer. Og hun understreker nok en gang at det vil bryte med eurosonens regler å innfri grekernes ønske om kutt i den enorme gjeldsbyrden.

Grexit

Det samme poenget gjentar Schäuble. Men grekerne trenger gjeldslettelser, sier han og han har derfor blitt tolket som om han fremmet en midlertidig grexit.

Merkel levner imidlertid ingen tvil om at hun anser at grekernes plass er innenfor valutasamarbeidet.

Hun retter imidlertid krass kritikk mot den greske regjeringen. Statsminister Alexis Tsipras' valgløfter om å fjerne innstrammingspolitikken uten å forlate eurosamarbeidet var uforenlige, mener Merkel. Nå er det opp til Aten å gjenoppbygge tilliten, sier hun.

Følg Hellas-krisen på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Her er en greker som tjener på demonstrasjonene

Her er en greker som tjener på demonstrasjonene
«Very fantastic», sier souvlakiselger George Koudosneis om omsetningen.
01:31
Publisert: