Den russiske staten har nå kontroll over 70 prosent av den russiske økonomien, målt som andel av den totale verdiskapningen, brutto nasjonalproduktet (bnp). Det opplyser det statlige Føderale Antimonopolbyrået (FAS).

Det er en dobling siden 2005, da staten kontrollerte 35 prosent av økonomien, fortsatt ifølge FAS.

- Dette er den viktigste økonomiske utviklingen i Russland det siste tiåret, sier Anders Åslund, Russland-ekspert og økonom ved Atlantic Council ved Georgetown University i Washington.

Tallene bekrefter president Vladimir Putins uttalte politikk om at den økonomiske makten skulle fravristes de mektige oligarkene og renasjonaliseres.

Den mest spektakulære renasjonaliseringen startet alt i 2003. Da ble Mikhail Khodorkovskij, da Russlands rikeste mann, arrestert og oljeselskapet Yukos konfiskert. Yukos ble siden splittet opp, og brorparten av selskapet ble overtatt for knapper og glansbilder av det statlige oljeselskapet Rosneft.

Siden har statskontrollerte og statsdominerte selskaper som Rosneft og Gazprom, såkalte "national champions", dominert de fleste sektorene av russisk næringsliv. Spesielt innen olje, gass og andre råvarer. Men også innen media, finans, transport og tjenesteyting.

Flere av renasjonaliseringene har vært høyst kontroversielle, og har blitt møtt med sterk kritikk, særlig internasjonalt. Oligarker har blitt presset til å selge, mens utenlandske oljeselskaper som BP og ExxonMobile stadig støtte på juridiske og regulatoriske problemer som vanskeliggjorde virksomheten i Russland.

Fallet i oljeprisen og andre råvarer, samt de vestlige sanksjonene etter annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina, har rammet mange av de statskontrollerte selskapene tungt. Russland er nå i resesjon, eller økonomisk tilbakegang, på andre året. I år måtte statsbudsjettet kuttes med ti prosent over hele fjøla. Forsvarsbudsjettet var blant de få som slapp unna de harde kuttene.

Skyter på Putin
Skytetrening med Vladimir Putin som blink, påtegnet Hitler-bart. Private geriljagrupper i Ukraina ligger i hardtrening i tilfelle en russisk invasjon av landet.
01:48
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.