Aktiviteten i spansk økonomi falt med 0,3 prosent i årets tre første måneder, viser tall for brutto nasjonalproduktet (bnp) som spanske myndigheter la frem mandag morgen.

Dermed er den kriserammede økonomien inne i en teknisk resesjon, med nedgang i aktiviteten i to kvartaler på rad. I fjorårets siste kvartal falt også bnp med 0,3 prosent.

Fallet i første kvartal var imidlertid noe mer moderat enn ventet. På forhånd trodde analytikerne at kvartalet ville ende med en nedgang på 0,4 prosent sammenlignet med kvartalet før, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Øker i omfang
Krisen i Spania har økt i omfang de siste månedene. Arbeidsedigheten stiger mot nytt rekordnivå og i markedet blir tilliten til landets økonomi stadig mer tynnslitt

Nesten hver fjerde person i arbeidsfør alder i Spania står nå uten arbeid, viser tall som myndighetene la frem fredag.

Ifølge det spanske statistikkbyrået mistet 367.000 personer jobben i årets tre første måneder. Det førte til at antall arbeidledige var 5,6 millioner, tilsvarende 24,4 prosent av arbeidsstyrken, var uten jobb ved utgangen av mars. Dermed er ledigheten nær rekordnivåene fra 1994.

Negativ spiral
Tidligere denne uken gikk renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid nok en gang over seks prosent i annenhåndsmarkedet, et nivå som av mange regnes for å ikke være bærekraftig over tid. Og de siste månedene har renten på ny gjeld som Spania har tatt opp i markedet steget for både kortere og lengre løpetider. Det betyr at landets rentekostnad sakte, men sikkert fortsetter å øke.

For et land i krise, der skatteinntektene faller og de sosiale utgiftene øker, kan høyere rentekostnader på toppen bety enda større underskudd på statsbudsjettet. Et underskudd må finansieres med mer gjeld.

Slik kan landet havne i en negativ spiral der gjelden bare fortsetter å vokse. Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's advarte nettopp om en slik utvikling da landets kredittverdighet ble nedgradert to hakk fredag: Om reformene og bdusjettkuttene ikke lykkes og statsgjelden fortsetter å stige mer enn forutsatt, vil det komme nye nedgraderinger.

Standard & Poors har mandag sendt ut meldinger om nedgraderinger av 16 spanske banker som følge av nedgraderingen av statens kredittverdighet fredag.

Les også:

S&P nedgraderer Spanias kredittverdighet

Kraftig renteøkning for Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.