Før helgen ble gjeldsbytteavtalen mellom den greske staten og private investorer akseptert av et tilstrekkelig flertall av investorene. I dag blir de nye lånene for første gang omsatt i annenhåndsmarkedet.

Ifølge Financial Times handles serien på 20 ulike obligasjonslån med løpetider på 11 til 30 år til mellom 23 og 26,5 prosent av pålydende verdi. Prisingen indikerer at investorene fremdeles tror at Hellas får problemer med å betjene gjelden, og at investorene derfor bare vil få igjen en liten andel av beløpet de har lånt til landet.

Har tatt store tap allerede
De nye lånene erstatter tidligere greske obligasjonslån. Hellas har fått redusert gjelden med 105 milliarder euro gjennom gjeldsbytteordningen, i overkant av halvparten av de 206 milliarder euroene som Hellas opprinnelig skyldte de private investorene. Siden investorene har akseptert å bytte gamle lån med nye lån med lengre løpetider, blir nåverditapet som investorene må ta enda høyere; i overkant av 70 prosent.

Ifølge analytikere Financial Times har snakket med kan de lave prisene på de nye lånene ha sammenheng med at mange banker, som allerede ifjor sommer forpliktet seg til å være med i byttelånsordningen, nå benytter anledningen til å selge seg helt eller delvis ut av gresk statsgjeld.

Kan gi bedre beskyttelse
Men for enkelte investorer kan de nye lånene også være attraktive. Blant annet er de gitt under britisk lovverk, noe som vil gi større beskyttelse for investorene.

I forbindelse med gjeldsbytteavtalen som ble gjennomført før helgen benyttet Hellas seg av en klausul i det greske lovverket om at investorer kan tvinges til å delta dersom et tilstrekkelig flertall har akseptert med avtalen. I helgen avgjorde den internasjonale organisasjonen for derivate, ISDA (International Swaps and Derivatives Association), at bruken av tvangsklausulen kvalifiserer som en kreditthendelse. Det betyr at investorer som har forsikret seg mot mislighold av gresk statsgjeld gjennom CDS-er (Credit Default Swaps) har rett til utbetaling av erstatning.

Ifølge Dow Jones Newswires kan avgørelsen utløse nettoutbetalinger på 3,2 milliarder dollar fra CDS-ene.

Les også: - Det er nå den tøffe jobben begynner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.