Finanskrisen har ført til at både EU og Norge har innført endring i regnskapsstandardene for banker, som gjør at de kan unngå å måtte skrive ned sine likviditetsporteføljer med milliarder av kroner.

De nye reglene gjør det nemlig mulig for bankene å reklassifisere sine porteføljer, slik at de ikke lenger må verdsette dem til dagens verdi i sine regnskap. Dermed unngår DnB Nor en nedskrivning på hele 1,2 milliarder kroner i sin likviditetsportefølje.

Litt vel volatilt
Det er kun en liten del av bankens likviditetsportefølje som handles daglig, for eksempel når banken tar renteposisjoner i obligasjonsmarkedet. Resten av porteføljen er deponert hos sentralbanken, og brukes kun for kortsiktig likviditet over natten.

Før de nye reglene kom ble hele porteføljenverdsatt som om den ble handlet daglig.

- At vi skulle føre hele beholdningen på 90 milliarder kroner på denne måten ble litt vel volatilt i disse tider. Da vi fikk en åpning for å endre regnskapsprinsipp gjorde vi det, sier Per Sagbakken, leder for Investor Relations i DnB Nor til DN.no.

Udiskutabel kvalitet
Han understreker at porteføljens kvalitet fortsatt er av beste klasse.

- Når den underliggende kvalitiet er helt udiskutabel, som vi mener at den er, er det meningsløst å følge med på disse bevegelsene slik de er nå. Men vi kunne ikke gjøre en reklassifisering før det blir gitt adgang til det, og nå kom det, forklarer Sagbakken.

- Så DnB Nor er fornøyd med de nye reglene?

- Det er jo fordeler og ulemper med alt, men vi ser at det reduserer volatiliteten fremover, sier Sagbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.