Kronen er blitt markert styrket mot flere av de store valutaene de siste ukene. Så langt i år har den norske valutaen gått i overkant av tre prosent mot euro, fem prosent mot pundet og nærmere seks prosent mot dollaren.

Torsdag handles en euro til 7,46 kroner. Kronen har holdt rundt 7,50 helt siden slutten av forrige uke, det sterkeste nivået mot den felleseuropeiske valutaen siden begynnelsen av 2003.

Tror på 7,45
Nå tror økonomene i Handelsbanken Capital Markets at kronen vil gå enda sterkere i tiden som kommer.

- Vi er av den oppfatning av at kronen også de nærmeste månedene vil holde seg sterk mot euroen og reviderer dermed vært anslag innenfor en tre måneders horisont fra 7,60 til 7,45, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken torsdag.

Lavere kurs betyr sterkere krone, siden man da må betale et mindre antall kroner for en euro.

Sterk oljepris
Wolden Bache mener oppmerksomheten i valutamarkedet nå rettes mot utsiktene for den økonomiske veksten og viser til at europeiske innkjøpssjefindekser onsdag viste en svakere utvikling enn ventet for næringslivet i Europa og høyere kostnader i form av høyere oljepris.

Mens industrinasjonene i Europa får problemer med den høye oljeprisen, betyr den for Norges del mer penger i statskassen.

- Den stigende oljeprisen har også resultert i en sterk utvikling for kronen, skriver Wolden Bache.

Rekordnivåer
Wolden Bache utelukker ikke at kronen kan bli så sterk at den blir handlet på nivåer vi aldri tidligere har sett. Den sterkeste noteringen noensinne mot euro var på 7,2170 i januar 2003.

- Vi ser heller ikke bort i fra at kronen i perioder vil handle betydelig sterkere enn vårt estimat, noe som vil resultere i økt usikkerhet om hvordan Norges Bank vil håndtere en eventuelt historisk sterk norsk krone, skriver Wolden Bache.

Les også:

Kronen er mer enn 40 prosent overvurdert

- Det har vært et skikkelig kronerally (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.