Innkjøpssjefindekser fra flere europeiske land avslører en dramatisk oppbremsing i industrisektoren.

Faller mer enn ventet
I Tyskland, som er selve vekstlokomotivet for europeisk industri, faller aktiviteten mer enn ventet. I forrge uke viste den foreløpige innkjøpssjefindeksen at indeksen falt til 46,3 poeng i april fra 48,4 poeng måneden før.

Den endelige indeksen som ble presentert onsdag viser ytterligere nedgang til 46,2 poeng. En under over 50 viser at det er fallende aktivitetsnivå i sektoren.

- Fallet er ganske alarmerende, skrev seniorøkonom Frank Øland Hansen i en oppdatering fra Danske Markets da de foreløpige tallene ble kjent forrige mandag.

For eurosonen samlet var innkjøpsindeksen for industrien 45,9 i april, ifølge endelige tall. Foreløpige tall viste i forrige uke en indeks på 46,0 poeng. Indeksen er nå nær den laveste noteringen på tre år.

For første gang i år viste indeksen nedgang i alle de fire største økonomiene i Europa (Tyskland, Frankrike, Italia og Spania).

- Svak etterspørsel og fallende handel mellom eurosonelandene skader både produksjon og sysselsetting, skriver analysebyrået Markit, som utarbeider indeksene, i en oppdatering onsdag.

Presis informasjon
Forventningsundersøkelser blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, blir fulgt svært nøye i finansmarkedene verden over. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

I Italia var det også kraftig aktivitetsnedgangen i april. Ifølge endelige PMI-tall som ble lagt frem onsdag falt indeksen til 43,8 fra foreløpige tall på 47,9. Det var ventet en indeks på 47,1, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Spansk PMI falt enda lavere til 43,5 i april. Dette er den laveste indeksen på 34 måneder.

Les også: - Fallet er ganske alarmerende



En indeks over 50 viser økende aktivitetsnivå, mens en indeks under 50 viser avtagende aktivitetsnivå. Kilde: Markit Economics(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.