Det var en fornøyd Kristian Røkke som møtte DN etter å ha lagt frem kvartalsresultatet til oljeservice-investeringsselskapet Akastor, der Røkke er administrerende direktør.

Etter flere vellykkede salg i kvartalet gikk Akastor, som ble opprettet da kjernevirksomheten i gamle Aker Solutions ble skilt ut i et nytt selskap, i pluss med et justert driftsresultat (ebitda) på 127 millioner kroner.

Børsfest

I forkant av resultatfremleggelsen hadde en rekke meglerhus oppgradert sine kursmål på Akastor-aksjen og markedet svarte med å sende aksjen opp over 21 prosent i løpet av tirsdagen.

På tross av de gode resultatene, er ikke Røkke optimistisk for fremtiden. Under kvartalspresentasjonen sa han at selskapet «må innse de brutale faktaene vi står overfor».

- Vi ser fremdeles et utfordrende marked over tid, utdyper Røkke overfor DN.

Tøft marked

Den største virksomheten i Akastor er boreteknologiselskapet MH Wirth, som sliter i et utfordrende riggmarked.

Offshoremarkedet som helhet har vært tøft både for oljeprodusenter og oljeserviceselskaper siden oljeprisen falt fra over 115 dollar fatet i 2014 til om lag 50 dollar fatet i dag. Røkke henviser til Akastors finansdirektør Leif Borge på spørsmål om bunnen er nådd ennå.

- I offshoremarkedet, som vi i stor grad er eksponert mot, venter vi at bunnen vil komme en gang i 2017. Men man kan aldri være sikker, sier Borge.

- Hvor vanskelig har det vært å oppnå disse resultatene i et utfordrende marked?

- Det har vært noen tunge stunder, men jeg er stolt over jobben selskapet som helhet har gjort for å oppnå de gode resultatene vi ser i dag, sier Røkke.

Har solgt unna milliardverdier

Akastor solgte tidligere denne måneden datterselskapet Fjords Processing til den Texas-baserte oljeservicekjempen National Oilwell Varco (Nov).

Kjøpesummen var 1,2 milliarder kroner på gjeldfri basis. Regnskapsgevinsten på salget er 650 millioner kroner.

Dette er det fjerde salget som skjer etter at Røkke inntok sjefsstolen i Akastor i august 2015.

Totalt har Røkke solgt Akastor-eiendeler for rundt fire milliarder kroner. Fra før har han solgt selskapet Frontica Business Solutions for 1025 millioner kroner, kontor- og produksjonseiendom for 1243 millioner kroner og frigjort 540 millioner kroner gjennom et delsalg av skipet «Skandi Santos».

- Hva kommer dere til å bruke pengene på?

- Det kjedelige svaret er at vi skal bruke pengene på å nedbetale gjeld. Det gir oss lavere gearing og bedre handlingsrom dersom det skulle oppstå muligheter, sier Borge.

«Gearing» er en betegnelse på et selskaps gjeldsnivå i forhold til egenkapital.

Hverken Røkke eller Borge ønsker å gå inn på mer konkrete tiltak eller investeringer inntektene fra de ulike salgene skal brukes på.

Les også:

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Mye spekulasjoner rundt hva Opec kan få til må møtet i slutten av november
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer svingningene i ojeprisen .
01:39
Publisert:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert: