Porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skagen Global mener Rec er mye mer attraktiv nå enn da selskapet ble «hypet» i 2006-2007.

- Et råvaremarked
Da glemte man elementære faktorer som tilbud/etterspørsel og fokuserte kun på om hvorvidt man hadde tro på sol som energikilde, påpeker han overfor TDN Finans.

- Markedet for solenergi og silisium skal man se på som et vanlig råvaremarked. I 2006/2007 glemte man at dette egentlig er et råvaremarked. Da var det bare snakk om man trodde på sol eller ikke. Man må se på det fundamentale som tilbud og etterspørsel, hvor Rec ligger på tilbudskurven og hva som er normalmarginer på sikt. Sånn sett er det mye mer interessant å investere nå, sier han.

Øker
Skagen-fondene kjøpte onsdag 41,5 millioner aksjer i Rec og eier etter kjøpet 126.505.969 aksjer, tilsvarende 5,98 prosent.

Utgangspunktet for å investere i Rec er selskapets gode kvaliteter, som markedets laveste produksjonskostnad for silisium, ifølge forvalteren.

company:rec

- Høy risiko
Falnes mener solenergiselskapet Rec er interessant på dagens verdsettelsesnivå, men anser likevel selskapet å være en investering med høy risiko.

Han venter at solmarkedet vil vokse betydelig fremover og mener prisfallet observert i 2012 er grunnen til at solenergi nå er blitt konkurransedyktig.

- Det vil ta tid å jobbe seg gjennom overkapasiteten, men jeg tror Rec har et godt utgangspunkt for å være en betydelig aktør i årene fremover, sier han.

Flere usikkerhetsmomenter
Forvalteren ser imidlertid flere usikkerhetsmomenter i selskapet i tiden fremover.

- Den ene er finansiering og finansieringsstrukturen, med et betydelig låneforfall neste år. Antageligvis må dette adresseres i løpet av dette året, og dersom det ikke er mulig å få til en refinansiering med kreditorer må sannsynligvis aksjonærene trø til litt, sier han.

Forvalteren mener finansieringsløsningen vil avhenge av hvor fort markedet bedrer seg.

Frykter handelsbarrierer
Spørsmåler er om silisiumprisene går i riktig retning, og gir selskapet «en grei ebitda» som vil gjøre det lettere for selskapet å gå i dialog med eksisterende og nye kreditorer.

- Prisene har man imidlertid ikke noe kontroll på, og blir enhvers gjetning. Et annet usikkerhetsmoment er handelsbarrierer, hvor det nå muligens kommer tollbarrierer fra Kina. Dette ødelegger det frie konkurransebildet, sier han.

Forvalteren sier Rec-investeringen er liten for Skagen Global, og utgjør 0,13 prosent, men selv om det er en høyrisiko investering, anser han det som interessant på dagens verdsettelsesnivå.

- Fornøyd med dagens eksponering?

- Det kan vi ikke kommentere, sier han til TDN Finans.

Milliarder forsvunnet
Rec-aksjen REC var ned 9,7 prosent til 1,31 kroner, omsatt for 399 millioner kroner onsdag.

Det gir en selskapsverdi på 2,7 milliarder kroner.

De siste fem årene har 98,6 prosent av selskapets verdier forsvunnet.

Les også:
Kuttet hytteprisen med 8 mill
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.