Amerikansk arbeidskraftundersøkelse og ISM kan overraske markedet og gi en urolig start på august-måneden i rente- og valutamarkedet, så vel som i aksjemarkedet. Kronen faller noe tilbake mot både euro og dollar.

De europeiske rentene ligger i ro i morgentimene fredag, mens de amerikanske trakk ned på svake nøkkeltall torsdag. Også dollaren falt torsdag og har svekket seg ytterligere mot euro over natten.

Ledighet som ventet
Statistisk sentralbyrå publiserte den norske Arbeidskraftundersøkelsen for mai klokken 10:00 fredag. Utfallet var som ventet en svak oppgang i ledighetsraten til 2,5 prosent.

"Tallene var som ventet. Ledigheten har nå vært 2,4 -2,5 prosent siden oktober i fjor. Vi ligger på bunnen. Sysselsettingsveksten har imidlertid kommet godt ned: Ikke lenge til før ledigheten tikker oppover. Det er ingen grunn til å endre vårt rentesyn på bakgrunn av disse tallene", heter det i en oppdatering fra DnB NOR Markets.

Overraskende svakt i Sverige
En halvtime tidligere ble den svenske BNP-veksten for andre kvartal publisert, tallene var langt på nedsiden av forventingene. På årsbasis steg BNP med 0,7 prosent, mens det på forhånd var ventet en oppgang på 2,1 prosent. Siden forrige kvartal har det ikke vært noen vekst, og i tillegg ble forrige kvartals BNP-vekst nedrevidert fra 0,4 prosent til 0,1 prosent.

"Dette var veldig svakt! Riksbankens rentebane virker lite sannsynlig etter disse tallene", skriver DnB NOR Markets i en oppdatering, som tror det vil komme bare en renteheving til fra den svenske sentralbanken i denne omgang.

Spenning før USA-tall
Økonomen venter spent på nøkkeltallene fra USA som kommer fredag ettermiddag. Først ut er arbeidsmarkedsrapporten, som ifølge estimater innhentet av Bloomberg News er ventet å vise en nedgang på 75.000 i antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren, et fall som ifølge sjefstrateg Nils Kristian Knudsen i Nordea Markets er på linje med trenden de seneste månedene.

ADP-rapporten for privat sektor, som ble publisert tidligere i inneværende uke, viste imidlertid en sysselsettingsoppgang på 9.000 personer. Knudsen holder derfor døren åpen for at det kan komme en oppsideoverraskelse i dag, men holder en knapp på at det blir fall.

"De seneste månedene har ADP-rapporten vært en dårlig indikator på utviklingen i arbeidsmarkedsrapporten. Vi tror derfor at ledighetsraten vil vise en oppgang med 0,1 prosentpoeng til 5,6 prosent i juli", skriver han i fredagens morgenrapport.

Nordea Markets ledighetsanslag er nøyaktig i tråd med konsensus.

ISM under 50 igjen?
ISM-indesken, som publiseres klokken 16:00, steg fra 49,6 til 50,2 forrige måned, men oppgangen har blitt forklart med økning i lagerbeholdning som følge av etterspørselfall og det er ventet en korreksjon ned til 49,0 i dag.

Nordea Markets har størst tro på at også dette tallet vil falle, men påpeker at både de regionale tallene og Chicago PMI indikerer at markedet kan få seg en positiv overraskelse.

ISM-indeksen regnes som et svært viktig nøkkeltall da det vanligvis er høy korrelasjon mellom den og industriproduksjonen.

Følg med på DN.no klokken 14:30 og 16:00!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.