Det er det konservative partiet HDZ og det mindre reformpartiet Most som etter flere uker med forhandlinger om en samlingsregjering har foreslått at Oreskovic tar over som statsminister.

– Han har overbevist meg om at han har støtte fra 78 parlamentsmedlemmer, sier president Kolinda Grabar-Kitarovic.

Kroatias nasjonalforsamling har 151 medlemmer, men ingen partier innkasserte noen klar seier i valget 8. november.

HDZ sikret seg 59 mandater, og inngikk tirsdag en samarbeidsavtale med det ferske partiet Most, som har 19 representanter i nasjonalforsamlingen.

49 år gamle Oreskovic er farmasispesialist og har i dag en lederstilling i det Israel-baserte legemiddelfirmaet Teva Pharmaceuticals. Han har nå 30 dager på seg til å få en ny regjering godkjent i nasjonalforsamlingen. Hvis han lykkes, tar han over som statsminister etter Zoran Milanovic fra sosialdemokratiske SDP.

Det var Most som krevde at en ny regjering må ledes av en teknokrat. Kroatia er blant de svakeste økonomiene i EU og sliter med ustabil vekst og ubalanse i regnskapene.

Les også:

- Kom dere ut av treningsstudio og gå på jobb

Nordea nedjusterer oljeprisprognosene

- Det kan nesten se ut som ledighetsøkningen aksellererer

Se DNtv: Fra «Luksusfellen» til millionbutikk

 

Dette ligger under treet i år
Thomas Holstad gikk fra Luksusfellen til millionbedriften Stay Classy. Produktet classywalk er en av årets populære julegaver.
00:53
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.