– Kroatia er ikke i stand til å ta imot flere mennesker, sier innenriksminister Ranko Ostojic til Reuters.

Kroatia er blitt del av en ny reiserute for mennesker på vei videre vest og nord i Europa via Serbia. Nye ruter oppstår etter at Ungarn stengte grensa mot Serbia og vil forsterke grensene også mot øvrige naboland.

Kroatia tror det vil komme over 20.000 til landet de neste to ukene, ifølge AFP. Inntil 5.000 hadde torsdag kommet seg til grensebyen Tovarnik fra Serbia.

Det oppsto kaos da menneskemengden brøt seg gjennom rekkene av opprørspoliti etter flere timers venting i brennende hete, og buss og tog hadde ikke kapasitet til å frakte alle videre.

Les også: Flyktningkaos også i Kroatia

Splittelse

Et splittet EU har så langt ikke klart å bli enige om hvordan tilstrømmingen av flyktninger og migranter skal løses. Mens mektige Tyskland ønsker seg bindende fordeling av til sammen 160.000 asylsøkere som et første tiltak, har Slovakia, Ungarn og Tsjekkia så langt stoppet planene.

Onsdag kaller EU-president Donald Tusk inn til krisetoppmøte for å få de 28 stats- og regjeringssjefene til å diskutere krisen.

Dagen før setter innenriks- og justisministrene seg til bordet for å prøve å komme nærmere en avtale. Der deltar justisminister Anders Anundsen (Frp) som norsk observatør.

Norge på gjerdet

Mens Danmark gjør det klart at landet vil bidra i fordelingen ved å ta 1.000 i en frivillig kvote, vurderer Norge fortsatt et lignende tiltak.

I mellomtiden lover UD nødhjelp og bidrag til å styrke mottaksapparatet i pressede Serbia. På grunn av Ungarns strenge grensetiltak er situasjonen ventet å bli betydelig vanskeligere i Serbia fremover.

– Norge vil støtte opp om innsatsen og gir nå 30 millioner kroner til opprustning av mottaksapparatet i Serbia i forkant av vinteren, og 30 millioner kroner i nødhjelp til Serbia og Makedonia, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Flyktningsituasjonen er en felles europeisk utfordring som angår oss alle.

Haster

Mens EU krangler videre, minner hjelpeorganisasjonene om at det haster å finne løsninger. EUs grensebyrå Frontex anslår det vil komme over 500.000 migranter og flyktninger til Unionen i løpet av året.

EU-parlamentet øver også press på EU-landene gjennom å gi sin tilslutning til planen om å relokalisere asylsøkere.

Forrige gang EU holdt toppmøte om migrasjonsspørsmål, ble imidlertid stemningen opphetet. Og lite tyder på at det blir lettere denne gangen. Slovakia har på forhånd lovet å ikke gå med på bindende kvotefordeling «under noen omstendighet».

Hard linje

Ungarns harde linje kan også bli et vanskelig tema på toppmøtet. Onsdag brukte ungarerne tåregass og vannkanoner mot flyktninger og migranter inne på serbisk side av grensen.

Dagen etter ga statsminister Viktor Orbán igjen uttrykk for frykt for at Europa skal havne i en situasjon der muslimer er i flertall.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al Hussein slår ifølge Reuters tilbake med å anklage ungarerne for å bryte menneskerettighetene og legge «kyniske fremmedfiendtlige og antimuslimske holdninger» til grunn for politikken sin.

Les også:Vil du leve lenge? Ta utdannelse!

- Man kan markedsføre fra en sofa

Kjære gnagsår, du som er i himmelen

 

Se også:

Slik løper du Oslo Maraton:

Slik løper du Oslo Maraton
Se ekspertens guide gjennom maratonløypa.
01:51
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.