Etter at både Den europeiske sentralbanken ECB og den svenske Riksbanken har kuttet sine styringsrenter den siste måneden priser markedet inn økt sannsynlighet for et rentekutt her hjemme.

Samtidig har en kraftig kronesvekkelse det siste året har bidratt til å løfte prisveksten her til lands opp mot Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent - noe som isolert sett trekker i retning av høyere renter her hjemme. 

Høy inflasjon kombinert med rentekutt ute kan gjøre det utfordrende for Norges Bank å fastsette renten fremover, mener flere norske økonomer. 

- Det svenske rentekuttet i forrige uke var uventet stort. Det setter press på Norges Bank til å følge etter og sette ned renten. Men så lenge kronen holder seg svak, er ikke dette presset overhengende, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun minner om at kronen er svakere enn Norges Bank har lagt til grunn.

- Det gir dem rom til å se an utviklingen videre. Vårt anslag er at de ikke kutter renten. I Norge er hensynet til boligmarkedet og gjeldsveksten grunnen til at man nøler med det, sier Haugland.

Hun tror at inflasjonen etter hvert vil falle litt tilbake, etter hvert som effekten fra den svake kronen på importert inflasjon forsvinner.

- Svekkelser i kronen vil ikke bidra til å øke prisveksten på importerte varer. Dette blir siste gang på en stund at inflasjonen er omtrent på målet til Norges Bank. Fremover skal vi se lavere inflasjon, rundt to-tallet, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Tror valutaeffekten snart er tatt ut

Torsdag offentliggjøres inflasjonstallene for juni. Konsensus blant analytikerne er på 2,4 prosent for den underliggende inflasjon (KPI-JAE) - gjerne omtalt som kjerneinflasjonen.

Norges Bank har som mål at prisveksten over tid skal være på 2,5 prosent.

- Vi tror prisutviklingen kommer til å være på linje med det som er vanlig for juni måned. Det pleier å være en liten prisnedgang fra mai til juni, sier Haugland.

Mer spenning knytter det seg til inflasjonstallene for de to neste månedene.

- Det var i juli og august i fjor vi fikk de kraftige overraskelsene på inflasjonen, som visket vekk Norges Banks sannsynlighet for rentekutt for ett år siden, sier Haugland.

Den gang så man særlig et hopp i matvareprisene, noe Haugland ikke tror vil gjenta seg.

Mulig joker

Makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener også at den svake kronen gjør det vanskelig for Norges Bank å sette ned renten.

- Med den kronekursen vi har nå, kommer det ikke et rentekutt. Men det kan være en joker her, sier Bernhardsen:

- Hvis den europeiske sentralbanken (ECB) innfører tiltak som for eksempel kjøp av ABS-obligasjoner (asset-backed securities, journ. anm.), vil renten i eurosonen falle ytterligere. Da vil euroen svekke seg og vi får sterkere krone. Dersom oljeinvesteringene samtidig faller mer enn Norges Bank har lagt til grunn, kan rentekutt komme på agendaen, sier han.

ECB har imidlertid ikke signalisert at slike tiltak er nært forestående.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.