Kronen handles til årets sterkeste nivåer mot flere av de store valutaene torsdag. Overraskende sterk inflasjon her hjemme styrker markedets tro på en raskere renteøkning her hjemme.

Selv om endringen er mindre mot euro, norsk eksportindustris viktigste valuta, har ikke kronen vært sterkere mot den felleseuropeiske valutaen siden før jul.

Selv om en sterkere krone er dårlig nytt for eksportindustrien, slår ikke industrien full alarm torsdag.

- Vi tror at mye av årsaken til den høye inflasjonen er at kronen har vært svak en periode. Effekten av dette er kommet på begynnelsen av året, og vil avta, sier Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk i Norsk Industri.

Dermed er han ikke enig i SSBs analyser om en jevnt høyere inflasjon gjennom året.

Sensitiv krone

- Norske industriledere er ikke glad for en sterk krone. I en relativt lang periode har den nå vært svakere, og det er behagelig. Men vi vet at kronekursen er lunefull, og veldig sensitiv for endringer i andre land.

Om man tror på en høy inflasjon gjennom året, eller bare en kort stund, har mye å si for hvilke effekter man må regne inn for industrien.

- Mange kontrakter innenfor eksportnæringen har årlige reforhandlinger i begynnelsen av året. Vi håper og tror effekten av det det er blitt tatt ut nå. Men – vi ser at kronen flyter, og effekten mot svenskekronen er sterk nå.

- Økonomene mener kronen nå ser mer attraktiv ut for spekulanter. Hva tenker du om det?

- Men de samme økonomene har aldri klart å forklare hvorfor kronen har vært svak i trekvart år. De var flinke til å forklare hvorfor den var sterk før det. Nå pusser de bare støv av de gamle rundetidene sine, sier Sunde.

Viktig lønnsoppgjør

Dersom inflasjonen er sterk over tid, er faren for rentehopp større enn på lenge. Det er heller ingen god nyhet for industrien. Sunde mener Norges Bank ikke har noen grunn til å forhaste seg.

Han mener det kan skje mye fremover som påvirker kronen den andre veien.

- Vi legger til grunn at det relativt, med understreking, moderate lønnsoppgjøret som vi har hatt i frontfagene videreføres i resten av oppgjøret, også i det offentlige. Det vil jo bidra på nedsiden i Norges Banks prognoser.

- Siste ord er ikke sagt i hva som skjer fremover, sier Sunde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.