Den norske kronen har steget betydelig i verdi den siste tiden. I løpet av kun én uke er kronen styrket med over 40 øre mot flere av de store valutaene.

Hele svekkelsen som Norges Banks siste rentekutt påførte kronen, er nå borte:

  • En euro koster i skrivende stund 9,22 kroner. For en uke siden måtte du ut med 9,62 kroner for en euro.
  • En dollar koster i skrivende stund 8,17 kroner, mens du får en uke siden måtte betale 8,60 kroner for en dollar.
  • Ett pund koster i skrivende stund 12,51 kroner. For en uke siden kostet ett pund 13,08 kroner.

For første gang etter at Norges Bank 25. september kuttet renten, er norske kroner verdt mer enn svenske kroner. I skrivende stund koster 100 svenske kroner 99 norske kroner. For én uke siden kostet 100 svenske kroner 101 norske kroner.

Følg alle valutakursene her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Euroen mot kronen de siste 30 dager. Skjermdump: Infront.
Euroen mot kronen de siste 30 dager. Skjermdump: Infront.

Høyere oljepris

Styrkningen av kronen er i hovedsak relatert til én ting, ifølge valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

- Det er relatert til løftet i oljeprisen. Når vi observerer fra time til time, ser vi at kronekursen varierer med utviklingen i oljeprisen, sier han til DN.

Han peker på at oljeprisen oppleves som særlig riskofylt og at flertallet venter at den skal være lav i lang tid fremover.

- Da ser vi at det er en veldig kraftig respons når det lave oljeprisbildet blir utfordret og er i en situasjon der det tilsynelatende ser ut til å kunne ligge over 50 dollar fatet, sier Knudsen.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Øyvind Elvsborg.
Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Øyvind Elvsborg. (Foto: Øyvin Elvsborg)
Oljeprisen gikk fra å koste 49 dollar fatet på tirsdag, til 53 dollar fatet på onsdag. Sist oljeprisen var høyere var 31. august, da Nordsjøolje ble omsatt for 54,99 dollar fatet .

I skrivende stund koster et fat med nordsjøoljen Brent 51,83 dollar.

Sterk oppgang på børsen

I tre dager på rad har hovedindeksen på Oslo Børs steget markant.

Knudsen mener børsoppgangen også kan ha vært en pådriver til styrkningen av kronen.

- Jeg vil ikke bruke det som et tungtveiende argument, men det er en av faktorene som ligger bak at klimaet for kronen har bedret seg, sier han.

Når utenlandske investorer skal handle aksjer på Oslo Børs, behøver de norske kroner, og dette er med på å løfte kronekursen.

Reaksjoner i rentemarkedet

Den stigende oljeprisen har også skapt reaksjoner i rentemarkedet. Forventningene til norske pengemarkedsrenter har i snitt steget med fem basispunkter for de to kommende årene. Knudsen påpeker at dette gir en mer håndfast støtte til kronekursen.

Imidlertid kom denne reaksjonen i rentemarkedet først onsdag.

- Da blir det nærliggende å tenke om dette hadde noe med statsbudsjettet å gjøre. At budsjettet kan ha blitt oppfattet som mer ekspansivt, sier Knudsen.

Han mener likevel at det er oljeprisen som har hatt størst innvirkning på styrkningen av kronen. I tillegg mener valutaanalytikeren at det i etterkant av rentekuttet kom en voldsom negativ reaksjon i markedet.

Kan bli værende på disse nivåene

Handelsbanken Capital Markets oppdaterte sine kroneprognoser etter at Norges Bank kuttet renten. Meglerhuset tror en euro vil koste 9,35 kroner ved utgangen av 2015.

Knudsen ser ikke bort i fra at vi kan bli liggende på dagens nivåer i en tid fremover.

- Vi har ikke endret noe syn her. Men vi har fått bekreftet at kronekursen fremdeles vil svinge mye i takt med det som skjer i oljemarkedet, sier han.

Også Nordea Markets og DNB Markets trekker frem at det er en sterkere oljepris som står bak kronestyrkningen.

- Det ekspansive budsjettet kan være en medvirkende grunn til at kronen har styrket seg det siste døgnet. Men enda viktigere er nok oppgangen i oljeprisen siden tirsdag, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

- Den positive utviklingen i oljeprisen er hovedsakelig drevet av utsikter til lavere oljeproduksjon fra USA og dermed et strammere oljemarked, skriver Viland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Økonomer: Skattekuttene virker ikke

Budsjettnederlag for Frps hjertesaker

Ny sprekk for beredskapssenter

Se DNTV: - Kan få en skvis i markedet om to, tre år

- Kan få en skvis i markedet om to, tre år
Oljeanalytiker Thina Saltvedt om inntrykkene fra "Oil&Money"-konferansen i London.
04:07
Publisert: