Flere norske nøkkeltall har kommet inn sterkere enn ventet den siste tiden. Det reduserer sannsynligheten for at Norges Bank vil kutte renten i september, mener økonomer. De tror kronen vil styrkes fremover.

Kronen har imidlertid blitt svekket gjennom sommeren. Importveid kronekurs (I44), som måler kronen mot 44 av valutaene til Norges største handelspartnere, har i løpet av juli blitt svekket med 2,48 prosent.

Ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets skyldes svekkelsen at likviditeten er lav om sommeren, samt at oljeprisen har falt.

- Vi tror at makrobildet, oljeprisen og likviditeten knyttet til sommeren, vil bedre seg. Dette tilsier at kronen skal bli sterkere utover høsten, sier Jullum til DN.

- Usikkerheten har økt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at nøkkeltallene som har kommet i det siste kan tale for at det ikke blir flere rentekutt i Norge. Dersom det ikke blir noe rentekutt, betyr det en sterkere krone, ifølge ham.

- Det er helt klart at usikkerheten har økt, sier Bruce.

Nordea Markets har en prognose om en sterkere krone fremover. Dette er basert på at oljeprisen vil stige.

Meglerhuset ser for seg at én euro vil koste 9,20 kroner mot slutten av året. Tirsdag morgen koster én euro 9,48 kroner.

Bruce viser til at kronen nå er svakere enn Norges Bank har lagt til grunn, og at dette også er et argument for at sentralbanken vil la være å kutte renten i september. Sentralbanken ønsker å bevare en svak krone fordi en svak valutakurs stimulerer lønnsomheten i eksportindustrien.

- De siste ukene har ting helt klart trukket i retning av at det er mindre sannsynlig med rentekutt i september, sier sjefanalytikeren.

Sterk boligprisvekst

Jullum i Danske Bank viser til at Norges Bank signaliserte høy sannsynlighet for et rentekutt i september ved sitt rentemøte i juni.

- Siden da har nøkkeltallene begynt å indikere at veksten i tredje kvartal vil bli høyere enn Norges Bank har lagt til grunn. Alt annet likt, reduserer det sannsynligheten for at renten blir kuttet på møtet i september, sier han.

I tillegg trekker han frem at boligprisveksten har vært betydelig sterkere enn Norges Bank la til grunn, og at dette også reduserer sannsynligheten for rentekutt.

Brexit og oljeprisfall taler for rentekutt

Imidlertid viser Jullum til at det også er flere faktorer som peker i retning av at Norges Bank vil kutte renten.

- At britene stemte seg ut av EU har økt usikkerheten. Danske Bank venter at det vil føre til lavere vekst både i Europa og i Storbritannia. Det kan vi nok begynne å se i de globale nøkkeltallene ganske snart. Det har blant annet lagt press på både Bank of England og sentralbanken i Europa, sier sjeføkonomen.

- Det vil også legge press på Norges Bank. Lavere rente i landene rundt oss, vil trekke rentebanen i Norge ned, legger han til.

At oljeprisen har falt, og ligger lavere enn sentralbanken har anslått, vil påvirke risikovurderingen til Norges Bank, ifølge Jullum.

- Et nytt fall i oljeprisen gir en usikkerhet knyttet til om det vil bli nye runder med kutt i investeringer, nye runder med fall i aktiviteter, nye runder med oppsigelser og dermed nye runder med svakere vekstimpulser, sier han.

Sist gang Norges Bank kuttet renten var i mars. Da ble styringsrenten kuttet fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

2.000 normenn har ferieleilighet i Tyrkia: - Kunne velge mellom en litt sliten treroms eller en strøken penthouse-leilighet  

Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Jakter fire kilos laks midt i Oslo
Jan Arhaug (47) setter seg på huk og lar snøret vandre nedover Akerselva, midt i byen. Under vannflaten er jaktmarkene i den skjulte perlen gjenåpnet etter fem år.
04:14
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.