Kronen er blitt markert svekket det siste døgnet, og særlig mot dollar er svekkelsen stor.

- Det er en solid bevegelse, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.no.

Torsdag ettermiddag må man ut med 6,08 kroner for én dollar, en økning på 13 øre fra onsdag morgen.

- Etter den amerikanske sentralbankens møte i går var det mye kjøp av dollar-norske, og det har trukket kronen svakere, sier Viland.

Et av inntrykkene markedet sitter igjen med etter møtet onsdag er at sentralbanken kan komme til å heve renten noen måneder tidligere enn ventet.

Svekket mot euro

Også mot euro har kronen falt markert den siste tiden.

- Svekkelsen begynte i slutten av forrige uke. Da så det ut til å være litt mer uro i markedet og litt mindre risikoappetitt, sannsynligvis som følge av Kina og Ukraina, sier Viland.

For én euro må man torsdag ut med 8,375 kroner, mot 8,269 for en uke siden. Det er en svekkelse på 1,15 prosent.

LES OGSÅ: - Fed er haukete

Forfall i statspapir

Kronesvekkelsen kan skyldes flere faktorer enn Fed-møtet onsdag kveld:

- Det var forfall i norske statspapirer igår, og utenlandske investorer fikk utbetalt ni milliarder kroner. Dette har potensial for en kronenegativ strøm, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.no.

Valutaanalytikeren forteller imidlertid at forfallet ikke nødvendigvis har påvirket kronekursen.

- Det er vanskelig å lese effekten av dette og vanskelig å vite hvor mye utlendingene tar ut av norske kroner, sier Eek-Nielsen.

Yellen-smekk

- Kronen fikk nok ikke hjelp av Fed igår kveld, sier Eek-Nielsen.

Sentralbanksjef Janet Yellen snakket i en time onsdag kveld, men det var tre ord markedet satt igjen med: «Rundt seks måneder».

Yellen fikk spørsmål om når man kan vente at sentralbanken hever styringsrenten når nedtrappingen av obligasjonskjøpene er avsluttet. Videre ventet flere av medlemmene i Den pengepolitiske komiteen raskere renteheving.

- Markedet tenkte nok at «her kommer Fed snart på banen». Antagelsene om en tidligere renteoppgang enn ventet er blant årsakene til at kronen har svekket seg, sier Eek-Nielsen.

Les også:

Kamprad har flyttet hjem til Sverige

Monsen Røkke gikk glipp av 180 millioner

Kina er markedets største frykt

Reitan med beste resultat noensinne(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.