Overraskende sterk prisvekst her til lands sendte kronen sterkere mot flere av de store valutaene mandag formiddag.

Kronen gikk kraftig i minuttene etter at Statistisk sentralbyrå la frem tallene klokken 10.00:

  • Kronen gikk umiddelbart syv øre mot euro. En euro koster i skrivende stund i underkant av 8,37 kroner, mens den kostet 8,44 kroner i minuttene før inflasjonstallene ble lagt frem.
  • Kronen går rundt fem øre mot dollaren. En dollar koster i skrivende stund 6,13 kroner.
  • 100 svenske kroner er blitt rundt 80 øre billigere. 100 svenske koster i skrivende stund 94,70 norske.

Inflasjonen, målt ved konsumprisindeksen, var på 2,3 prosent på årsbasis i januar, mens det ifølge estimater innhentet av TDN Finans var ventet en oppgang på 2,0 prosent. Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for energivarer og avgiftsendringer - og derfor blir sett på som en bedre indikator for den langsiktige trenden i prisveksten - var på 2,4 prosent på årsbasis i januar. Også her var det ventet en mer moderat oppgang på 2,0 prosent.

Kronen svekket seg i forkant av publiseringen, men stemningen snudde raskt da det viste seg at inflasjonen var betydelig høyere enn ventet. Norges Bank setter styringsrenten med mål om en prisvekst som over tid er på 2,5 prosent. Høy prisvekst trekker derfor i retning av høyere renter.

- Dette trekker isolert sett i retning av en høyere rentebane, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Marketstil DN.no.

Norges Banks siste rentebane fra desember indikerer at renten vil bli holdt uendret gjennom hele 2014 og først vil bli hevet til sommeren 2015.

- I våre prognoser har vi inne rentekutt fra Norges Bank. Skulle inflasjonen fortsette å overraske på oppsiden, bidrar imidlertid det til å trekke rentebanen opp. I tillegg styrker kronen seg noe, etter å ha vært for svak til å kutte renten, sier Bernhardsen.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank holder renten i ro på rentemøtet i mars.

- Importert inflasjon har nå steget mer og tidligere enn Norges Bank ventet. Det ser ut som effekten fra kronen har kommet tidligere enn den trodde, sier Due-Andresen.

- Samtidig er innenlandsk inflasjon faktisk lavere enn det Norge Bank har lagt til grunn. Med disse inflasjonstallene, og den svake kursen vi har hatt i det siste, tror jeg Norges Bank kommer til å holde renten i ro i mars, sier Handelsbanken-økonomen.

Les mer: Overraskende prisvekst i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.