Den norske kronen styrket seg kraftig etter at svært optimistiske tall for norsk industri ble lagt frem klokken 0900 mandag morgen.

Tallene viser markert bedring i optimismen i norsk industri.

Den norske innkjøpssjefindeksen PMI, som måler aktivitetsendringer i industrien er nå på sitt høyeste nivå siden mars 2012. Etter to måneder under 50-streken økte norsk industri-PMI med 5 poeng til 53,0 i august. Det var ventet en oppgang til 49,5.

- Sterk PMI sender kronen sterkere, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en oppdatering.

Kronen styrket seg fra 8,08 til 8,02 mot euroen på kort tid, og ble altså seks øre sterkere. Mot dollaren styrket kronen seg fra 6,11 til 6,07 - rundt fire øre.

En slik styrking indikerer at markedet tror det nå er enda lavere sannsynlighet for et eventuelt rentekutt på september-rentemøtet i Norges Bank. Haugland understreker imidlertid at norsk PMI er svært volatil:

- August-tallet er det sterkeste siden mai 2012. Vi tror likevel at dette har liten innvirkning på Norges Banks vurderinger av den økonomiske situasjonen, og dermed på deres rentestrategi. Den norske PMI-indeksen har vært en dårlig indikator på faktisk industriproduksjon de siste årene, og svinger dessuten mye fra måned til måned, skriver hun.

Les også: Største optimisme på halvannet år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.