Den norske kronen pleier å svekkes i urolige tider fordi utenlandske aktører vanligvis trekker seg ut av det lille norske valutamarkedet i perioder med usikkerhet i finansmarkedet.

Istedet foretrekkes større og mer likvide valutaer som dollar.

- De siste ukene har vi derimot sett en litt annen utvikling. Uro i Midtøsten, høyere volatilitet og en ny periode med frykt i markedene har resultert i en sterkere norsk krone, skriver valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets i et analysenotat.

Årsaken er at urolighetene i Libya har gitt høyere oljepris. Mange betrakter den norske kronen som en av verdens mest oljeprissensitive valutaer.

Nådd toppen
Men nå har kronen nådd toppen, mener Romstad.

- Vi tror at potensialet for ytterligere kronestyrkelse er begrenset og venter en EURNOK kurs rundt 7,70 om 12 måneder, skriver hun i notatet. Onsdag handles euroen til 7,74 kroner.

Hun begrunner dette blant annet med at DnB Nor venter at oljeprisen skal ned fra dagens høye nivåer og isolert sett bidra med å reversere mye av den siste tidens kronestyrkelse. Men det avhenger av hvordan uroen i Midtøsten utvikler seg.

- En risikofaktor er det selvfølgelig at uroen i Midtøsten tiltar og kanskje spesielt sprer seg til Saudi Arabia. I så tilfelle kan oljeprisene fortsette oppgangen og utenlandske aktører igjen kjøpe kroner som en sikring mot dette, skriver Romstad.

Les også:

- Gaddafi har beordret oljesabotasje

- Rens Libya hus for hus

- Gaddafi har gjenvunnet kontroll over byer i Libya (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.