Norske kroner svekker seg torsdag morgen etter å ha gått sterkere de første dagene av 2010. Den viktigste makrobegivenheten torsdag er rentebeskjeden fra Bank of England (BoE)

På handelsvektet basis er kronen nå sterkere enn den var på det sterkeste i fjor høst, og den er rundt 2,5 prosent sterkere enn hva Norges bank la til grunn i inflasjonsrapporten.

Utenlandske banker kjøper
Nordea Markets mener det er vanskelig å finne fundamentale årsaker til kronestyrkelsen frem til onsdag, men peker på at det er utlandske banker som står bak kronekjøpene.

"Allerede nå skaper den problemer for renteøkningene fremover og vi er trolig tilbake til problemstillingen før jul hvor kronespekulantene risikerer å bli skuffet av sentralbanken med forholdsvise store kroneposisjoner i bøkene sine", heter det i Nordea Markets' morgenrapport torsdag.

Dersom kronen holder seg sterk mener økonomene det vil bli et tungtveiende argument for at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på neste rentemøtet 3. februar.

Venter uendret rente
På dagens rentemøte i Bank of England ventes det at renten holdes uendret på 0,50 prosent samtidig som det heller ikke ventes noen endringer i planene om å kjøpe verdipapirer for totalt 200 milliarder pund. På møtet i desember var medlemmene i rentekomiteen enige om at de økonomiske utsiktene ikke hadde endret seg nevneverdig siden inflasjonsrapporten i november, noe som trolig også gjelder nå.

"Vi tror derfor fortsatt at det vil ta tid før Bank of England våger å stramme til. Dermed blir det ingen renteheving i år og de ukonvensjonelle tiltakene vil bli holdt på plass lenge (selv om de trolig ikke vil øke i omfang)", skriver DNB Nor Markets i sin morgenrapport.

Onsdags viktigste makrotall var ADP-sysselsettingsrapporten som viste at antallet sysselsatte i den private sektoren i USA falt med 84.000 personer i desember, mot en ventet nedgang på 75.000 personer, ifølge Bloomberg News. Forrige måneds tall ble revidert til en nedgang på 145.000 personer, fra opprinnelig rapportert -169.000 personer. Sysselsettingstallene blir sett på som en viktig indikator for utviklingen i de offisielle arbeidsmarkedstallene, "payrolls", som publiseres fredag.

"ADP har vært lavere enn payrolls de seks av de siste sju månedene. Skulle dette mønsteret fortsette på fredag, kan desember-bedringen i ADP-tallene indikere at payrolls havner på plussiden. Det vil i så måte være et vendepunkt, etter flere kvartaler med markante fall", skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets.

Les også:
- Bør ikke være en overraskelse
- Gradvis bedring i økonomien
Renten fyrer opp børsene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.