Statsminister Jens Stoltenberg uttalte i et intervju med DN i forrige uke at han i det kommende statsbudsjettet, som etter alt å dømme blir Stoltenbergs siste på en stund, ville bruke adskillig mindre oljepenger enn handlingsregelen tillater.

«Jeg er ikke sikker på om det er lurt av Stoltenberg å nå skulle skru igjen krana,» lyder svaret fra Frps leder Siv Jensen.

«Det handler om hva pengene brukes på, ikke bare hvor mye penger som brukes,» sier partiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen har selvfølgelig rett i at det er bedre å investere i lønnsomme prosjekter enn å kaste penger ut av vinduet. Men det bør borgerlige politikere greie uten å bruke mer penger enn de rødgrønne. Det er ikke slik at det er nødvendig med større budsjetter for å gjøre lønnsomme investeringer. Det er bare å droppe noen av de ulønnsomme.

Det er heller ikke slik at Stoltenberg «skrur igjen krana», som Siv Jensen sier. Han sier han vil bruke rundt tre prosent av oljefondet – 50 milliarder kroner mindre enn handlingsregelen tillater. Men selv da vil regjeringen kunne øke budsjettunderskuddet med mellom 17 og 21 milliarder kroner, ifølge Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

Høyre-leder Erna Solberg forsikrer på sin side at Høyre står for en restriktiv bruk av oljepenger. Det er bra. Problemet er at partiet samtidig lover å bruke mer penger enn de rødgrønne på stadig flere områder.

Frps mange kreative forslag til hvordan oljekroner skal brukes innenlands begynner nå å bli lagt merke til blant dem som kjøper og selger norske kroner i valutamarkedet.

«Muligheten for økt pengebruk og/eller økte investeringer fra oljefondet innenlands, vil styrke den norske kronen» heter det i en rapport om det norske stortingsvalget fra amerikanske Citibank.

En svakere krone har gitt eksportindustrien et velkomment pusterom de siste månedene. Citibanks advarsel viser at det pusterommet fort kan forsvinne, spesielt dersom de som er ansvarlige for pengebruken tror at det ikke spiller noen rolle hvor mange penger de bruker.

Det gjør det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.