Gothia Financial Group ASA, som blant annet investor Jon H. Nordbrekken står bak, selger datterselskapene Gothia Financial Group AB og Gothia Holding AS for 910 millioner kroner til Herkules Private Equity Fund.

Selskapet ble kjøpt for 350 millioner kroner for drøyt to år siden, men det er gjort flere kjøp etter det.

- En hyggelig reise
Hvor mye Nordbrekken og de andre investorene har tjent på salget er dermed uvisst, men Gothia-sjef Olav Dalen Zahl, som tidligere var toppsjef i Aktiv Kapital, legger ikke skjul på at han er fornøyd:

- Det har vært en hyggelig reise, sier han til DN.no.

Zahl var sjef for Aktiv Kapital i syv år frem til 2005, i en periode der selskapets markedsverdi gikk fra 200 millioner til 5,7 milliarder kroner.

Nordbrekken, som grunnla Aktiv Kapital i 1991, fikk en gevinst i hundremillionersklassen da han solgte seg ned i selskapet i 2004.

Vokst seg store
I august 2006 kjøpte Nordbrekken og Øystein Stray Spetalen, det svenske selskapet Gothia Financial Group og gjeldskrav på fire milliarder kroner, gjennom selskapet som da het B2. Prislappen var på 350 millioner kroner.

B2 organiserte den nyinnkjøpte svenske virksomheten i datterselskapet Gothia Financial Group AB. Siden har selskapet vokst. I februar 2007 kjøpte B2 britiske Red Castle Recoveries, og i april kjøpte de tyske Orkas GmbH. Prisene ble ikke offentliggjort.

Denne delen av virksomheten er organisert i datterselskapet Gothia Holding AS. Siden kjøpte Gothia også Aktiv Kapitals nordiske AFS-virksomhet, som gikk inn i Gothia Financial Group AB.

Spetalen forsvant ut av selskapet for rundt ett år siden.

Droppet børsnotering
I januar i år skiftet B2 navn til Gothia Financial Group ASA, og en børsnotering var på trappene. Men selskapet ombestemte seg, og fant isteden en kjøper

- I det markedet som er nå var dette greit nok. Alternativet var å gjøre en børsnotering i løpet av tre til fem år. Men å gjøre noe med børsen akkurat nå og en stund fremover, det har vi liten tro på. Da var dette et veldig bra alternativ, selv om det hadde vært vel så morsomt å fortsette å bygge opp, sier Zahl.

Virksomheten som nå er solgt driver med fakturaadministrasjon, inkasso og kjøp av misligholdte kredittporteføljer.

- Herkules er en veldig seriøs aktør, og Gothia er i de tryggeste hender når det dras videre nå, legger han til.

Ulik gevinst
Etter salget idag består Gothia, som snart skal skifte navn igjen, av en eierandel på 25 prosent i Bank 2 i Norge og Gjeldsmegling AS. Salget ventes gjennomført i månedsskiftet september/oktober.

- Det er litt forskjellig hva vi har tjent på dette fordi ulike aksjonærer har kommet inn på ulike tidspunkt, sier Dalen Zahl.

Nordbrekken eier 17 prosent av selskapet, JSM Capital eier rundt 15 prosent, Ramussengruppen eier 6,4 prosent, Bryn Invest eier 5 prosent og Odin Norden eier 4,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.