Kulturminister Thorhild Widvey lanserte ifjor høst sin overraskende nyskapning Talent Norge.

Onsdag ble det avholdt stiftelsesmøte og generalforsamling for Talent Norge AS. Samtidig ble Tidligere NHO-direktør og kringkastingssjef John G. Bernander (57) valgt til styreleder.

Bernander var tidligere en sentral Høyre-politiker og nestleder i partiet fra 1991-94.

Bevilger 30 mill.

Regjeringen har satt av 30 millioner kroner i statsbudsjettet for 2015 til et nytt opplegg for å hjelpe frem fremstående unge utøvere.

Målgruppen er unge med anlegg for en lang kunst- eller kulturkarriere på høyt internasjonalt nivå.

Hensikten er å ruste norske talenter innen blant annet scenekunst, musikk, visuell kunst og arkitektur for å konkurrere om å bli blant de beste i verden innen sin kunstgren.

 

- På samme måte som det blir satset på bredde og elite i idretten, må også talentsatsing innenfor kulturfeltet stimulere grunnfjellet og toppnivået av unge talent i Norge, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun presenterte Talent Norge ifjor høst.

Kulturminister Thorhild Widvey
Kulturminister Thorhild Widvey

Les også: Lokker rikinger med elitesatsing dnPlus

Kulturdepartementet skal eie Talent Norge as sammen med Cultiva og Sparebankstiftelsen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. I Klassekampen onsdag kaller lederen i samtidsmusikkfestivalen Ultima­festivalen Talent Norge for «en blindgate».

– Vi som driver med mer eksperimentelle kunstformer, vil ha lite utbytte av å delta i utviklingsprogrammer som er så nært knyttet til idrettens prestasjonskultur, sier Lars Petter Hagen til avisen.

Mohn inn i styret

Mangemilliardær Trond Mohn fra Bergen er blant personene som skal styre Talent Norge-satsingen sammen med John G. Bernander.

Nylig ble det kjent at Mohn selger fem tankskip og frigjør nær halvannen milliarder kroner som skal gis bort til gode formål.

Les hele saken her: Tankskip blir milliardgave dnPlus

Snittalderen til styremedlemmene Thorhild Widvey har valgt til Talent Norge er 58 år:

  • Cecilie Broch Knudsen (65)
  • Bentein Baardson (61)
  • Trond Mohn (71)
  • Brit K. S. Rugland (56)
  • Ingrid Røynesdal  (36)
  • Bjørn O. Øiulfstad (59)

 

Morten Jakhelln og Siren Sundland er varamedlemmer.

- Vi har fått på plass et svært kompetent styre som raskt går i gang med det konkrete arbeidet. Nå er det opp til styret å utforme et godt apparat for å velge prosjekter og sikre bruk av ressursene på kvalitetsmessig god måte, sier Widvey.

- Dette er et spennende og nyskapende prosjekt. Styrets hovedoppdrag blir å jobbe med å få privat kapital inn i satsingen og å samarbeide med kulturinstitusjonene for å bidra til at de får fram de aller beste talentene, sier Bernander ifølge en pressemelding fra Kulturdepartementet.

 

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Vebjørn Selbekk for kontroversiell for TGI Friday's

PST ga redaktører sikkerhetsråd

Minecraft-gründer slo Beyoncé i budrunde  

00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.