I den Oscar-nominerte spillefilmen «The Wolf of Wall Street» blir man kjent med aksjemegleren Jordan Belfort, som mellom en rekke utskeielser som involverer prostituerte og narkotika – gjerne samtidig – fant tid til å drive markedsmanipulasjon og hvitvasking.

Filmen, som er regissert av Martin Scorsese, er basert på den selvbiografiske boken med samme navn, og virkelighetens Belfort ble i 1999 dømt til fire års fengsel for sine synder, men slapp ut etter snaue to år bak lås og slå.

De aller fleste kjenner trolig Jordan Belfort best fra filmen The Wolf of Wall Street, der han ble portrettert av superstjernen Leonardo DiCaprio.
De aller fleste kjenner trolig Jordan Belfort best fra filmen The Wolf of Wall Street, der han ble portrettert av superstjernen Leonardo DiCaprio. (Foto: Mary Cybulski/AP/NTB Scanpix)

Nå krever Belfort erstatning på 300 millioner dollar fra selskapet Red Granite Pictures og dets grunnlegger Riza Aziz, skriver avisen Los Angeles Times. Selskapet finansierte filmen, som hadde premiere i 2013.

Involvert i malaysisk skandale

Bakgrunnen for søksmålet er anklager om at pengene som ble brukt til å finansiere filmen er hentet fra det såkalte 1 Malaysia Development Berhad fund (1MDB), et statlig malaysisk investeringsselskap som ble tappet for flere titall milliarder kroner, blant annet av landets daværende statsminister Najib Razak.

Aziz, som altså grunnla Red Granite Pictures, er stesønn av nevnte statsminister, og i 2018 inngikk selskapet et forlik med amerikanske myndigheter, som hevdet at penger fra 1MDB ble brukt til å finansiere «The Wolf of Wall Street».

Saken fikk bred omtale i amerikanske medier, og Belfort mener nå at omdømmet til boken er såpass skadet at han har krav på erstatning. Red Granite Pictures eier også rettighetene til oppfølgerboken «Catching the Wolf of Wall Street».

«Belfort er betydelig skadet av Red Granites besudling av hans bok, samt Red Granites manglende vilje til å gjøre fortjeneste ut av rettighetene det har kjøpt av Belfort, slik kontrakten krever, grunnet den svært kjente skandalen og anklagene om deres involvering [i 1MDB-skandalen].», heter det i søksmålet fra Belfort, som også understreker at han ikke hadde kjennskap til hvor Red Granite Pictures' penger kom fra.

Dømt til tilbakebetaling

Belfort grunnla selskapet Stratton Oakmont på slutten av 80-tallet, og gjennom 90-tallet tjente han voldsomt med penger gjennom telefonsalg av såkalte «penny stocks», altså aksjer i selskaper som selger for under fem dollar per aksje.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet har tidligere forklart overfor DN at Belfort i praksis solgte aksjer i fiktive selskaper for hypotetiske verdier.

– Han tok over selskaper som i prinsippet var fiktive, og solgte dem ut igjen til kunder med hypotetiske verdier. Selgerne fikk høye kommisjoner og solgte uten å stille spørsmål. For meg virker det som han pushet aksjer som ikke hadde noen underliggende verdi.

Jordan Belfort under et foredrag på Colosseum kino i 2017.
Jordan Belfort under et foredrag på Colosseum kino i 2017. (Foto: Andersen, Cicilie)

I 1999 sa han seg skyldig i å ha frarøvet 1500 investorer mer enn 110 millioner dollar gjennom aksjesvindel på 90-tallet. I ettertid har han blant annet drevet foredragsvirksomhet. I 2017 gjestet han konferansen Elevate Scandinavia, som ble avholdt på Colosseum kino. Der kostet de ordinære billettene 4000 kroner, mens vip-billettene gikk for 30.000.

Avviser krav

Advokaten til Red Granite Pictures Matthew L. Schwartz kaller kravet til Belfort for ironisk, og har uttalt følgende, ifølge Los Angeles Times:

«Jordan Belforts søksmål er intet mer enn et desperat, og veldig ironisk, forsøk på å komme seg ut av en avtale som – for første gang i livet hans – har gjort ham rik og kjent på lovlig legitimt vis.»

Filmen ble nominert til fem Oscar, deriblant for beste film, og tjente nesten 400 millioner dollar på verdensbasis, med et estimert budsjett på 100 millioner dollar, ifølge nettstedet IMDB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.