Nå er det klart hvilke saker Facebook skal stemme over på generalforsamlingen 30. mai, og særlig to aksjonærforslag har fått oppmerksomhet: Å innføre én stemme per aksje, og å erstatte Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg med en uavhengig styreleder.

Det melder Nordic Business Insider, som først omtalte saken.

Det er riktignok svært lite sannsynlig at forslagene vil gå igjennom, ettersom Zuckerberg sitter på majoriteten av stemmene i Facebook. Stemmene i Facebook fordeles på to klasser, der stemmene fra aksjonærene i klasse B vektes ti ganger mer enn klasse A. Zuckerberg eier 75 prosent av klasse B-aksjene.

Skal han gå av som følge av forslagene, må han dermed stemme for det selv. Noe han tvilsomt vil gjøre, ettersom ledelsen allerede har vært ute og frarådet aksjonærene å stemme for disse forslagene.

Oljefondet gikk imot Facebook-ledelsen

Statens pensjonsfond utland er inne med 27 milliarder, og i år som i fjor vil representanter fra Norges Bank være til stede under generalforsamlingen.

I fjor trosset Norges Bank Facebook-ledelsens anbefalinger, og stemte for alle de fem aksjonærforslagene som ble behandlet. Det ene forslaget gjaldt én stemme per aksje, som er fremmet igjen i år.

Norges Bank, ved presseansvarlig Marthe Skaar, ønsker ikke å uttale seg om hvordan de vil stemme ved årets generalforsamling. Om fjorårets avgjørelse å stemme for én stemme per aksje, skriver hun i epost at:

– På generelt grunnlag så mener vi at god selskapsstyring forutsetter at aksjonærene kan holde styret til ansvar. Det fungerer best når hver aksje gir én stemme og var bakgrunnen for at vi stemte for dette aksjonærforslaget i fjor.

Presseansvarlig Marthe Skaar i Norges Bank og leder for Statens pensjonsfond utland Yngve Slyngstad, på OECD-møte i Paris i 2015.
Presseansvarlig Marthe Skaar i Norges Bank og leder for Statens pensjonsfond utland Yngve Slyngstad, på OECD-møte i Paris i 2015. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Skaar viser også til fjorårets styringsrapport, der det fremgår at Oljefondet støttet totalt 44 forslag om å få på plass uavhengige styreledere i en rekke selskap. Der heter det at:

«Våre stemmer for en uavhengig styreleder i enkelte selskaper er i samsvar med vårt prinsipielle syn om at rollen som styreleder og administrerende direktør ikke bør kombineres».

«Aktivistinvestor»

Det er Trillium Asset Management, et bærekraftsfond, som er blant initiativtagerne til forslaget om få på plass en uavhengig styreleder. Trillium har vært uttalt skeptiske til blant annet Zuckerbergs håndtering av fjorårets Cambridge Analytica-skandale, der det kom frem at analyseselskapet blant annet hadde stjålet opplysninger fra 87 millioner brukere.

Selve forslaget begrunnes med at Zuckerbergs overlegne makt i selskapet svekker styringen av selskapet, og det vises til at hverken Google, Microsoft, og Twitter har administrerende direktør som styreleder.

Til dette svarer Facebook at de tvert imot tror dagens styreledelse er effektivt for godt lederskap, og at man allerede har på plass personer i styret som utøver en uavhengig funksjon.

Facebook viser til Dr. Susan Desmond-Hellmann, som leder møtene når Zuckerberg ikke er til stede, og fungerer som bindeleddet mellom de uavhengige styremedlemmene og styreleder. Desmond-Hellmann er kreftspesialist og administrerende direktør for Bill og Melinda Gates-stiftelsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.