– Gratulerer med 60-årsdagen, nettopp! Hva var høydepunktet på bursdagen?

– Høydepunktet var at min eneste kvinnelige etterkommer, lille barnebarn Tiril, fylte 2 år samme dag. Jeg fikk henne som den største bursdagsgaven noensinne på min 58-årsdag.

– Når skjønte du at du kunne leve av å skrive?

– I 1996, da min første krimroman «Slangebæreren» kom og det tok helt av.

– Nå har du råd til mer enn hus, hytte og bil. Hvordan forvalter du pengene?

– Jeg har delt ut penger. Gitt bort til familie og til dyrevern, Redd Barna, Mari Maurstads Zulu-prosjekt og til mange, mange andre. Det har vært en god forvaltning. Så er jeg litt forsiktig, har ikke noe stort forbruk selv. Men jeg eier noen hus da, for å si det sånn.

Les også: Tom Egeland: – Mange trodde Dan Brown hadde plagiert meg

– Hva er den beste investeringen du har gjort?

– Min beste investering er å satse på familien min, min mann, mine sønner og svigerdøtre og fire nydelige barnebarn. Torsk til Katten Knut, som levde i 18 år, var også en god investering. Oppmuntring og støtte til venner som sliter har vært gull verd. Jeg har fått tilbake med renter. Jeg er så rik!

– Eier du aksjer? 

– Har aldri eid en aksje. Jeg er ikke skapt for spekulasjoner. Men jeg har sans for Norwegian, både banken og flyselskapet. Er nok litt for sent ute, men skal ta en innsideprat med Bjørn.

Les også: Tom Kristensen: Vil ikke at finansfolk hiver boken i veggen

– Hva bruker du penger på når du tillater deg å være ufornuftig?

– Kjøper gamle glansbilder og fyller bensin på bilen min. Jeg er lat som tusan og vil kjøre bil. Går helst ikke en meter. Det er selvsagt ufornuftig.

– Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på påskefjellet?

– Kan jeg ta med to? Lan og Raymond. Jeg vil grave dem ned i en snøhule og la dem bli der oppe. Selvsagt skal de få mat, jeg kommer med mat til dem, alt for å redde Oslo. Så kan folkemennesket Fabian ta over igjen. Nå har vi en ordfører som ingen engang husker navnet på.

Les også: Hanne Kristin Rohde: - Det kom i grunnen veldig brått

– Hva er du bekymret for i dagens samfunn?

– Jeg bekymrer meg for sinte små og store menn. Barnslige verdensledere som dreper og bomber og skaper kaos og ulykke. Og små selvmordsbombere som tror de kommer til paradis. Utrolig at de tror på det selv. Jeg har fem mannlig etterkommere. Jeg ser på det som en oppgave å skape fine, omgjengelige folk av dem. Så finnes det selvsagt en og annen gæren dame også. Men altså, i det store og hele … det er gutta boys som ruinerer verden!

– Hvilken annen krimforfatter vil du anbefale?

– Jeg vil anbefale femkløveret Anne Holt, Karin Fossum, Trude Teige, Jorun Tørring og Hanne Kristin Rohde.

– Du er i gang med en ny bok med Marian Dahle, ikke sant? Kan du røpe noe om handlingen for spente lesere?

– Jeg er godt i gang. Marian får det litt bedre, det plagede vesenet. Hun fikk jo en nabo i forrige bok, Heine. Han kommer til å bety noe for henne. Så dør hunden hennes. Det er det verste å skrive om. Så blir det selvsagt mange vrier underveis, og en overraskende slutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Saus til lam: lammesjy med hvitløk og rosmarin
Kokk Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi lager lammesjy for Smak.no.
00:60
Publisert: