– Det blir som vi hadde håpet på, to nobelpriser, sier Svenska Akademiens sekretær Anders Olsson til Dagens Nyheter.

Horace Engdahl må imidlertid forlate komiteen som avgjør hvem som får litteraturprisen, sier Nobelstiftelsens presseansvarlige Mikael Östlund til Svenska Dagbladet.

Engdahl ble innvalgt i Svenska Akademien i 1997 og var fra 1999 til 2009 fast sekretær og den som årlig kunngjorde hvem som fikk den gjeve litteraturprisen.

Ny komité

Nå skal det innføres en ny ordning for Nobelkomiteen ved at det hentes inn fem uavhengige medlemmer. Komiteens medlemmer som kan knyttes til «de foregående års hendelser» må ut, noe som rammer Engdahl.

– For å oppnå enighet, innså også Horace Engdahl at dette var nødvendig, sier Anders Olsson.

Endringene gjelder imidlertid bare i to år, og etter den tid kan Engdahl returnere til komiteen.

På spørsmål om det var enighet i Nobelstiftelsens styre om tirsdagens beslutning, er Olsson noe vag.

– Enige og enige, det har vært mange ulike meninger, men det er veldig bra at vi har kommet frem til et resultat etter så lang tid. Nå kan vi jobbe for prisen i fred og ro, sier han til Dagens Nyheter.

Veldig merkelig

Nobelstiftelsen mener at Akademien på tilstrekkelig vis har ryddet opp etter krisen som har preget institusjonen det siste året. Litteraturkritiker og bokansvarlig i norske Morgenbladet, Bernhard Ellefsen, er ikke enig.

– Veldig, veldig merkelig. En utrolig underlig beslutning, men samtidig ventet, sier han.

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto frem i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.

Dette viste seg å være Jean-Claude Arnault, som senere ble dømt for voldtekt. Arnault er gift med poeten Katarina Frostenson, som inntil nylig var medlem av Akademien.

Lekket navn

I tillegg til overgrepsanklagene var Arnault også beskyldt for å ha lekket navnene på nobelprisvinnere før de var kunngjort. Horace Engdahl var imot å innlede granskning av anklagene.

Frostenson forlot Svenska Akademien i januar i år. Også institusjonens tidligere faste sekretær, litteraturprofessor Sara Danius, har trukket seg ut.

Sterke interne konflikter har preget Akademien i kjølvannet av anklagene mot Arnault, og Nobels litteraturpris ble derfor ikke delt ut i fjor.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En million dollar til den som finner denne mannen
Faren ble funnet og drept i 2011.
00:50
Publisert: