Geir Bergkastet ble tirsdag ansatt som ny administrerende direktør for Den Norske Opera & Ballett. Bergkastet, som har bakgrunn fra blant annet direktørstillinger i Nationaltheatret, Oslo Kino og Rogaland Teater, har de siste årene vært direktør ved Høgskolen i Lillehammer.

Han tar over ledelsen av operaen fra Nils Are Kaarstad Lysø 1. august 2017.

1. Er du en ivrig operagjenger selv? 

– Jeg skal i alle fall bli en ivrig operagjenger. Jeg bor i Ringsaker kommune, litt unna operaen, men fra og med allerede fredag begynner jeg med regelmessige besøk i operaen. Da skal jeg se Nøtteknekkeren.

2. Hvorfor er du riktig mann for operaen nå?

– Det er heldigvis sånn at man ikke ansetter seg selv. Men det jeg håper er at jeg kan bruke erfaringene jeg har hatt fra å ha ledet kulturinstitusjoner og i akademia inn i den nye jobben.

3. Hvilke planer har du for operaen?

– Operaen er på generelt grunnlag en av landets mest interessante virksomheter, som holder til i et ikonbygg. Jeg har ønsket meg tilbake til kulturfeltet, og fikk tilliten fra styret i operaen. Jeg har ikke lagt mange planer ennå, men jeg møtte mange av de ansatte i går. Det var veldig hyggelig, og jeg gleder meg til å lede den gruppen.

 4. Operaen har lenge hatt store utfordringer med pensjonskostnader, og hadde i årsregnskapet for 2015 en negativ egenkapital på 400 millioner kroner om pensjonskostnadene regnes med. Hvordan blir det å begynne i en jobb der økonomien trues av nettopp dette?

– For det første er det et kjent faktum, som jeg ennå ikke har satt meg detaljert inn i. Jeg vet at man for tiden har på plass en midlertidig innskuddspensjonsordning, mens man venter på at Kulturdepartementet skal sende ut et forslag til ny operapensjonslov på høring.

5. Det har vært stort gjennomtrekk i operaen de siste årene. Nå er det en helt fersk ledergruppe du skal jobbe med, med en musikksjef som begynte i høst, og en ny operasjef som begynner samtidig som deg. Hvilke utfordringer bringer det med seg?

– Nå er det nesten 600 ansatte i operaen, og mange av disse har lang erfaring. Jeg ser ikke det som noe problem at flere av sjefene er nye. Jeg har fått anledning til å møte den nye operasjefen og ballettsjef Ingrid Lorentzen allerede, og gleder meg til å samarbeide med dem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.