– Hele Teater-Norge vil følge nøye en rettssak om spilling på søndag. Dersom vi på Nationaltheatret skulle innføre søndag som fast spilledag, vil det skje i nært samarbeid med de tillitsvalgte. En ny spilledag betyr store endringer i livet for våre ansatte. Men jeg ser ikke spilling på søndag som utenkelig, sier teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret til DN.

Norsk Skuespillerforbund har tatt ut stevning mot ledelsen ved Det Norske Teatret som ønsker å innføre søndager som fast spilledag.

-Stort potensial

– Riksteatret spiller i dag på søndager. Stockholm har spilledag på søndager. Vi vet fra før at søndag er en god kinodag. Så søndag har et stort potensial, sier teatersjef Tømta ved Nationaltheatret.

Teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret.
Teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix)

Norsk Skuespillerforbund varslet rettssak mot Arbeidsgiverforeningen Spekter og Det Norske Teatret. Skuespillerforbundet sier ledelsen ved Det Norske Teatret bryter tariffavtalen ved å innføre søndag som fast spilledag. Siden 1967 har skuespillere ved de faste teatrene hatt fri hver søndag. Tariffavtalen åpner bare for unntak i spesielle tilfeller.

– Forkastelig

Skuespillere DN har snakket med er svært negative til søndag som teaterdag.

– I mine yngre år spilte jeg en del på søndager. Jeg opplevde ikke det som noen god spilledag. Dessuten synes jeg det er vanskelig nok å kombinere et stabilt familieliv og å være skuespiller. Derfor synes jeg det vil være helt forkastelig å spille på søndager, sier skuespiller Lise Fjeldstad (77) til DN.

Skuespiller Anneke Von Der Lippe.
Skuespiller Anneke Von Der Lippe. (Foto: Theo Wargo)

Hun får støtte fra skuespillerkollegene Anneke von der Lippe (52) og Nils Ole Oftebro (71).

-Vi arbeider ellers så mye om kveldene, at søndag bør skjermes som fridag. Vi trenger denne til å være sammen med barna, sier Oftebro.

Hvis søndag skulle bli aktuell, mener skuespiller Anneke von der Lippe det må være frivillig.

Skuespiller Nils Ole Oftebro (til høyre) sammen med kona Annette Hoff og sønnen Jonas Oftebro.
Skuespiller Nils Ole Oftebro (til høyre) sammen med kona Annette Hoff og sønnen Jonas Oftebro. (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)

-Det er den eneste dagen i uken hvor vi kan være normale mennesker sammen med andre i samfunnet. Det er en hellig dag for oss i teateret, sier hun.

I strid med avtalen

Norsk Skuespillerforbund og Det Norske Teatret inngikk i 2014 en midlertidig avtale om at Det Norske Teatret kunne spille et begrenset antall søndager.

– Denne utløp i april 2016, men Det Norske Teatret har nå innført søndag som fast spilledag, med inntil to forestillinger hver søndag. Det er i strid med tariffavtalen, sier forbundsleder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund som nå overlater til Arbeidsretten å løse konflikten.

Mer helgefri

Ledelsen ved Det Norske Teatret sier på sin side at i pressemeldingen fra Skuespillerforbundet kan en få inntrykk av at Det Norske Teatrets skuespillere må spille inntil to forestillinger hver søndag.

– Dette stemmer ikke. Skuespillerne ved Det Norske Teatret har i løpet av kalenderåret 2016 i snitt spilt i overkant av tre forestillinger hver på søndager. Som kompensasjon har teateret innført prøvefri for alle på lørdager. Dette har vært en populær ordning som har ført til at skuespillerne ved Det Norske Teatret har mer helgefri enn de hadde tidligere og mer helgefri enn kolleger ved andre faste scener, melder ledelsen ved Det Norske Teatret.(Vilkår)