Den tidligere forlagsdirektøren i Aschehoug William Nygaard ble tildelt Gunnar Sønstebys pris for å være en «modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet».

– En pris som denne, synliggjør og understreker ytringsfrihetens betydning. Det kan ikke gjøres ofte nok, sier prisvinneren i et intervju med Forsvarets forum.

Angrepet i egen hage

I begrunnelsen for tildelingen heter det at ingen annen nordmann i etterkrigstiden har betalt en så høy pris for sitt ytringsmot. I 1993, for over 25 år siden, ble Nygaard skutt og nesten drept utenfor hjemmet sitt, etter all sannsynlighet som følge av utgivelsen av Salman Rushdies roman «Sataniske vers».

Romanen skapte stor harme ettersom den ble ansett for å være blasfemisk overfor islam og profeten Muhammad. I stedet for å utsette utgivelsen av boka på grunn av oppstyret, valgte imidlertid Nygaard å framskynde utgivelsen.

Kjempet for ytringsfriheten

– Er du i tvil, er det ofte rett å trykke. Som forsvar mot selvsensuren, sier han.

– Å hoppe av etter at vi hadde utgitt Rushdies to tidligere bøker, ville være i strid med vår tradisjon. Salman Rushdie var en høyst anerkjent internasjonal forfatter på Aschehoug, og «Sataniske vers» var en fornyelse av hans forfatterskap, fortsetter prisvinneren.

– Etter et slikt livsdrama ville nok mange ha overlatt stafettpinnen til andre, men det gjorde ikke William Nygaard. Med stort engasjement har han isteden benyttet enhver anledning til å forsvare ytringens kår, og ved utallige anledninger har han engasjert seg i saker verden over hvor forfattere, forleggere og journalister har blitt straffeforfulgt for å ha brukt det frie ord, skriver juryen i sin begrunnelse for tildelingen av prisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når du begjærer noen konkurs, kan det koste deg 50 000
Konkursadvokat Knut Ro forklarer hva som skjer når noen går konkurs.
03:20
Publisert: