Norges Bank har som mål at prisveksten over tid skal være nær 2,5 prosent. I dag er imidlertid prisveksten betydelig under målet.

Og det er ikke utsikter til at sentralbanken når det med det aller første. Prisveksten har holdt seg på litt i overkant av én prosent de siste månedene.

Og ifølge sentralbankens siste prognoserapport fra mai i år vil ikke målet bli nådd i prognoseperioden som går frem til utgangen av 2016.

Les også dagens kommentar om temaet i Dagens Næringsliv: Bom på mål

Vil ikke forsere
I en høring i Stortingets finanskomité tirsdag understreker sentralbanksjef Øystein Olsen at det vil være mulig å nå målet tidligere. Samtidig er han klar på at han ikke er villig til å gjennomføre politikken som må til for å få inflasjonen raskere opp.

- Dersom pengepolitikken kun tok hensyn til den lave inflasjonen, ville styringsrenten bli satt raskt ned og blitt holdt nær null en god stund. Inflasjonen ville da kunne ta seg raskere opp, blant annet som følge av svakere krone, sier Olsen.

- Avveiing mot andre hensyn innebærer imidlertid at vi ikke ønsker å forsere en slik økning i inflasjonen. Det ville gitt kraftige utslag i produksjon og sysselsetting og øke risikoen for at finansielle ubalanser bygger seg opp, legger han til.

- Fornuftig å bruke noen år
Han mener utviklingen i norsk økonomi de siste årene, med god vekst i inntektene i husholdningene, lav arbeidsledighet og god utnyttelse av kapasiteten i økonomien, gjør det vanskelig å sette renten kraftig ned.

- Husholdningenes gjeld og boligpriser har økt mer enn inntektene. I dagens situasjon er det fornuftig å bruke noen år på å få inflasjonen opp. Derfor har renten ikke vært satt mer ned, sier Olsen til politikerne i høringen.

Kunne også satt opp renten
Han peker på at høy gjeldsvekst og høy etterspørsel i norsk økonomi kunne vært motvirket av en høyere rente. Men heller ikke dette ville vært en fornuftig politikk, mener Olsen.

- Men med vedvarende lave renter ute ville en slik politikk trolig gitt en kraftig styrking av den norske kronen. Da ville både inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi blitt for lav. Den svake økonomiske utviklingen i mange andre land bidrar dermed til å holde også norske renter nede, sier Olsen i høringen.

Les også: Øystein Olsen: - Ikke et samfunnsansvar å jobbe fullt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.