Prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, fra en mindre kjent del den saudiske kongefamilien, står frem som kjøperen av Leonardo da Vincis maleri «Salvator Mundi».

Prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud.
Prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud.

Bildet slo alle kunstrekorder da det ble solgt for 450,3 millioner dollar på auksjon hos Christie’s New York 15. november.

Det er New York Times som melder at det er prins Bader som er kjøperen, basert på dokumenter avisen har fått innsyn i.

Onsdag kunngjorde Louvres nyåpnede filial i Abu Dhabi, i De forente arabiske emirater, på Instagram at da Vinci-bildet er på vei for å bli utstilt.

Ellevill kunstrekord

Tilslaget tilsvarer 3,7 milliarder norske kroner, og flyttet auksjonsrekorden for et maleri et langt sprang fra de nesten 180 millioner dollar som ble betalt for Picasso’s «Les Femmes d’Alger» i 2015.

Prinsen parkerte med sitt Leonardo-kjøp også med god margin den hittil høyeste, kjente prisen som er betalt for noe kunstverk overhodet.

Denne rekorden ble notert da hedgefondforvalter Kenneth Griffin, også i 2015, kjøpte Willem de Koonings «Interchange» for 300 millioner dollar fra David Geffen Foundation i en privat transaksjon.

«Salvator Mundi» er et av mindre enn 20 da Vinci-bilder som fortsatt eksisterer. Bare ti er hittil blitt omsatt på auksjon.

Skjedde samtidig som utrenskninger

Den eventyrlige prisen kom likevel svært overraskende på de fleste.

New York Times poengterer at den ukjente prins Baders sjokkartede inntreden i kunstmarkedet skjedde på samme tidspunkt som store deler av den saudiarabiske eliten gjemte seg i frykt for å bli rammet av høstens dramatiske utrenskninger i kongefamilien.

Totalt er 159 personer siktet etter at saudiarabiske myndigheter anslo at minst 100 milliarder dollar er blitt misbrukt som følge av underslag og korrupsjon de siste tiårene. Til sammen 320 personer er blitt avhørt.

Mens saudiarabiske myndigheter sier målet er å renske opp i utstrakt korrupsjon i kongedømmet, går spekulasjonene ut på at aksjonen i realiteten er den mektige kronprins Mohammed bin Salmans måte å styrke sin egen innflytelse.

New York Times fremhever at kunstkjøper prins Bader er en av kronprinsens venner og samarbeidspartnere, men stiller spørsmål ved hvordan kjøpet av et maleri av Jesus vil bli mottatt i et strengt muslimsk land der Jesus anses som en profet og avbildninger av profeter regnes som helligbrøde.

Kjøpt, solgt, kjøpt og solgt igjen

Historien om hvordan da Vinci-bildet ble oppdaget, restaurert, solgt og videresolgt før det til slutt gikk under hammeren i New York, er en saga i seg selv.

Ifølge Artnet News dukket det opp på en auksjon i USA i 1958, men ble da ansett å være malt av en av da Vincis assistenter og gikk derfor for beskjedne 45 dollar.

Neste gang bildet dukket opp var i 2005, da maleriet gikk for 10.000 dollar som del av et større salg. Denne gang var det kunsthandler Alexander Parish som var kjøperen.

I 2013 ble bildet kjøpt og solgt to ganger, før det endte opp hos den russiske milliardæren Dmitrij Rybolovlev. Han kjøpte det for 127,5 millioner dollar, men skal føle seg lurt til å betale overpris og har ifølge blant andre Financial Times gått til sak mot selgeren.

Foreløpig er det ikke kjent om 450 millioner dollar fra en saudi-prins vil få Rybolovlev til å slutte å prute på prisen.(Vilkår)

Erna Solberg: -Det er noen sider ved Ubers driftsmetoder
Statsminister Erna Solberg uttaler seg om Uber som har valgt å forlate Norge
03:25
Publisert: