Billedkunstner Bjarne Melgaard (52) skal i en årrekke ha kranglet med sin mor om penger, eierskap til en rekke kunstverk og en leilighet på Frogner i Oslo, ifølge morens advokat.

Melgaard er regnet som en av de mest sentrale nålevende norske kunstnere, og er kjent for provoserende malerier, installasjoner, foto og videoverk.

– Det har i lang tid vært strid om flere tvistepunkter som aldri har funnet sin løsning, til tross for at flere advokater forgjeves har prøvd. Som siste utvei vil moren gjerne ha slutt på stridighetene og få en rettslig avklaring, slik at de kan bli ferdig med det hun opplever som veldig langvarig, slitsomt og uholdbart, sier advokat Per Danielsen, som representerer Gro Melgaard (88).

Derfor trekker hun sønnen for retten for å få en avklaring på «rettigheter til eiendom og eiendeler», nærmere bestemt leiligheten moren bor i og rundt femti eiendeler, hovedsakelig billedkunst. Saken skal opp for retten mai neste år.

Felles leilighet

Ifølge det offentlige eiendomsregisteret eier moren og Bjarne Melgaard en halvpart hver av en leilighet i Drammensveien i Oslo, kjøpt for 4,85 millioner kroner i 2008.

Bjarne Melgaard og moren Gro eier en leilighet sammen i dette leilighetskomplekset i Drammensveien i Oslo.
Bjarne Melgaard og moren Gro eier en leilighet sammen i dette leilighetskomplekset i Drammensveien i Oslo. (Foto: Gunnar Lier)

– Men han påstår at han eier hele leiligheten. Det er der hun bor, så det er veldig plagsomt å ha en familiestrid rundt det, sier Danielsen.

Om leiligheten har fulgt den øvrige prisutviklingen i Oslo, vil den trolig være verdt i underkant av ti millioner kroner i dag.

– Hvorfor eier de leiligheten sammen?

– Jeg vet ikke om det stemmer. Jeg har ikke rukket å sette meg inn i alle detaljer ennå. Hun ønsker å få en avklaring på disse tre tvistepunktene, nærmest uansett hvilken vei det går, sier Danielsen.

Bjarne Melgaards advokat John Christian Elden sier hans klient ikke ønsker hverken penger, leilighet eller kunst av moren.

– Bjarne Melgaard eier halve leiligheten i samsvar med hva som er tinglyst, og har også dekket alle utgifter til banklån på denne fra kjøpet fant sted. Danielsen har ikke villet opplyse hvorfor han mener at BM ikke eier noe av leiligheten sin, og jeg noterer at han sier til DN at han ikke helt har oversikten over påstanden sin, skriver Elden i en epost til DN

Han understreker at Bjarne Melgaard ikke ønsker å rette noe krav mot moren.

– Han ønsker kort sagt ingen endringer i status quo, ingen penger, kunst eller leilighet fra sin mor, som ut fra sin alder burde sluppet å møte i retten i en slik sak. Han har derfor kun nedlagt påstand om å bli frifunnet for Danielsens påstander uten å kreve noe selv. Han mener dette er et misbruk av rettssystemet, men må forholde seg til at Danielsen forlanger at han skal møte sin mor i retten, skriver Elden i en epost til DN.

Bjarne Melgaard er oppført med en nettoinntekt på 5,98 millioner kroner i 2018 og en formue på 2,4 millioner kroner. Inntektene hans steg med 174 prosent fra året før, mens formuen krympet med 39 prosent.

I juni i fjor kjøpte han en annen leilighet på Frogner i Oslo for 6,7 millioner kroner.

Krever penger

Ifølge Danielsen har moren mottatt flere pengekrav fra Bjarne Melgaard, uten at han har oppgitt noen spesifikk sum.

– Har dere noen oversikt over hvor mye Bjarne Melgaard mener moren skylder ham?

– Antagelig må det være millioner. Hun vil ha en såkalt fastsettelsesdom på at hun ikke skylder ham noe, sier Danielsen.

– Hvorfor skulle hun skylde ham penger?

– Nettopp! Hun forstår ikke hvordan hun kan skylde ham noe, og mener han eventuelt må vente på arv, sier Danielsen.

Strid om kunst

Et annet tvistepunktet gjelder, ifølge Danielsen, strid om kunstgjenstander.

– Bjarne Melgaard har opp gjennom årene gitt moren mange bilder og andre kunstgjenstander. Men hun er lei av at han ombestemmer seg og sier disse tilhører ham, selv om hun har fått dem, sier Danielsen.

I alt skal det dreie seg om 50 bilder og gjenstander.

– Han hevder at hun bare har fått låne kunstgjenstandene, og krever å få disse tilbake. Hun klarer ikke å leve med usikkerheten rundt gaver hun har fått, sier morens advokat.

Advokat Elden sier dette ikke stemmer.

– Bjarne Melgaard har ingen innvendinger mot at hun disponerer sin kunst, men vi vet ikke hvilken kunst søksmålet omfatter – retten har pålagt Danielsen å konkretisere hvilken kunst han har tatt ut stevning for, skriver Elden til DN.

Danielsen tror det i all hovedsak dreier seg om verker laget av Bjarne Melgaard, men må ta forbehold ettersom han ikke har sett hele listen.

– Vi er i ferd med å gjennomgå gjenstandene nå. Jeg har bedt henne ta bilder og dokumentere alle kunstgjenstandene, så får domstolen finne ut hvem som eier hva.

Alle 50 gjenstander er i morens besittelse, ifølge Danielsen.

– Har dere noe anslag over hva de 50 gjenstandene kan være verdt?

– Nei. Ikke noe av kunsten har vært omsatt i markedet. Det dreier seg jo om gaver til mor, sier Danielsen.

Hverken Bjarne Melgaard eller Gro Melgaard ønsker selv å kommentere saken overfor DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.