Blomqvist avholder tirsdag sin moderne- og eldre auksjon med en samlet vurdering på om lag 30 millioner kroner. Tilsvarende auksjoner i fjor høst - og i vår omsatte for henholdsvis 10,3 og 12 millioner kroner.

Les også: Fant trykk av Edvard Munch i Klesskap

- Det har vært et tungt marked, men i vår har vi sett helt nye takter. Vi har solgt bra på auksjonene vi har hatt så langt i år, sier Knut Forsberg hos Blomqvist.

Utbudet på auksjonen teller 82 verk, ned fra godt over 100 verk på tilsvarende auksjon i fjor.

- Vi har hatt et veldig bra inntak, men mange dyre toppverk. Vi forsøker å begrense inntaket for å få en bedre flyt i auksjonen, sier daglig leder Anna Thorud Hammer.

Satser tungt på Balke

Landskap: Kunstneren Peder A. Balke er representert med fem bilder på auksjonen hos Blomqvist. Foto:
Landskap: Kunstneren Peder A. Balke er representert med fem bilder på auksjonen hos Blomqvist. Foto: (Foto: Javad Parsa)
 

Kunstneren Peder A. Balke (1884-1887) har opplevd litt en av renessanse de siste årene. Han regnes som en av de beste landskapsmalerne i Norge, og malte ofte dramatiske bilder i små formater.

Ifjor åpnet en stor utstilling av kunstneren på National Gallery i London.

- Den store Balke-utstillingen i London har gjort at kunstneren har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Tidligere var det norske samlere som dro opp markedet for Balke, mens nå har internasjonale samlere overtatt, sier Knut Forsberg.

Prisutviklingen for Balke har vært ganske formidabel. På midten av 1990-tallet gikk et maleri av Balke for rundt 10.000 kroner på auksjon. Nå ligger prisene fra 250.000 kroner og oppover.

På auksjonen tirsdag har Blomqvist fem ulike malerier av Balke – det dyreste med en vurdering på 400.000-450.000 kroner. 

To Vampyr-trykk

To Vampyrer: To fargetrykk av Edvard Munchs kjente motiv«Vampyr» skal selges på auksjonen hos Blomqvist.
To Vampyrer: To fargetrykk av Edvard Munchs kjente motiv«Vampyr» skal selges på auksjonen hos Blomqvist. (Foto: Javad Parsa)

Edvard Munch er sterkt representert på auksjonen med i alt ti trykk og to malerier. Samlet vurdering er cirka 15. millioner kroner.

Munch-maleriet «Furuskog» er forhåndsvurdert til 5.5-6,5 millioner kroner, og er et godt eksempel på Munchs tidlige arbeider i impresjonistisk stil. Maleriet ble forsøkt solgt hos Sotheby´s i november i fjor for en høyere vurdering.

Blomqvist har fått inn to ulike fargetrykk av «Vampyr» som er blant kunstnerens ikoniske motiver. Det ene trykket er vurdert fra tre til fire millioner kroner, mens det andre er priset fra 4-4,5 millioner kroner.

- Begge trykkene er av svært god kvalitet, og hver av trykkene er absolutt et smykke, sier Forsberg.

Eldre kunst på vei tilbake

Auksjonen med eldre og moderne kunst, har også en betydelig andel av gamle klassikere med store, tunge gullrammer. I flere år har det vært tungt å selge de eldre mesterne, som Johan Christian Dahl, Fritz Thaulow og Knud Baade, men nå er dette markedet i fred med å komme tilbake, ifølge Anna Thorud Hammer.

- Vi opplever at vi har mange nye kunder for hver auksjon, og merker en økende interesse for eldre kunst, sier Thorud Hammer.

Blomqvist har auksjonsrekorden for Peder Balke. Her er auksjonshusets fem beste noteringer.

Se video: 

Se Video:

Her er kunsten ingen vil ha
Kunstmarkedet er tilbake på topp etter syv år med nedtur. Men noe er fortsatt svært tungsolgt.
01:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.