– Det var en lettelse og en opplevelse av rettssikkerhet etter å ha møtt så uærlige folk, sier Birgit Lie.

Siden høsten 2017 har hun og hennes mann, Ole Rysstad, vært i en tidkrevende og opprivende konflikt med Berlin-galleriet Galerie Michael Janssen.

Det anerkjente galleriet, som blant annet har stilt ut fremtredende norske samtidskunstnere som Sverre Koren Bjertnæs og Lars Elling, måtte i januar møte de norske kunstsamlerne i en rettssak i en tingrett i Berlin.

Saken begynte da de norske samlerne lånte ut bilder av den avdøde norske fotokunstneren Kåre Kivijärvi til Berlin-galleriet, i en avtale der de norske eierne ville få 60 prosent av salgssummen ved eventuelle salg av bildene.

Sommeren 2017 solgte gallerieier Michael Janssen 21 fotografier til den norske milliardæren Nicolai Tangen, som planlegger å innlemme disse i kunstsiloen i Kristiansand. Disse fikk Tangen for en pris som var 30 prosent lavere enn prisantydningene Janssen var blitt enige med de norske samlerne om.

Gallerie Michael Janssen ligger sentralt i Berlin.
Gallerie Michael Janssen ligger sentralt i Berlin. (Foto: Meiko Herrmann)

Janssen betalte heller ikke denne summen – på 411.000 kroner – tilbake til Lie og Rysstad før dagen før rettssaken fant sted i slutten av januar – lenge etter fristen.

De norske samlerne sto på sitt og krevde rundt 167.000 kroner pluss renter. Det ville gi dem totalt 578.000 kroner pluss renter og sakskostnader fra det tyske galleriet, noe som er i tråd med prisantydningene i avtalen som ble inngått med partene.

Vurderer anke

Nylig kom dommen fra retten i Berlin, og den gir nær fullt medhold til det norske paret. Det eneste de ikke vant frem på, var på punktet om at Janssen skulle betale Lies reisekostnader i forbindelse med saken.

– Det er rettferdig. Vi hadde en kontrakt som nå blir etterfulgt, og det vi får, er det vi planla at vi skulle få for fotografiene, sier Lie.

DN har vært i kontakt med gallerieier Michael Janssen. Frist for å anke dommen, som ikke er rettskraftig, er 22. april.

– Vi vurderer om vi skal anke, men har ikke besluttet noe enda. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Janssen til DN.

Janssen argumenterte i retten for at han hadde innhentet tillatelse for salget fra den norske kunstsamleren Jack Helgesen, som var den som introduserte det norske paret for ham.

Lie mente på sin side at Helgesen aldri hadde hatt noe formelt oppdrag for samlerne, og fikk i dommen medhold fra retten i dette.

Politietterforsket

Galleriet har siden sommeren i fjor også blitt etterforsket av Berlin-politiet for forretningsmessig utroskap.

Lie sier hun gjerne vil være vitne om straffesaken mot galleriet kommer opp for retten.

DN har vært i kontakt med Berlin-politiet, som henviser til statsadvokaten i Berlin for kommentarer om straffesaken. Statsadvokaten har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser.

Foreløpig er Lie ferdig med å ha kontakt med utenlandske gallerier.

– Vi har ingen planer om noen ting foreløpig. Dette har vært meget lærerikt, og det har åpnet et vindu der vi har sett en uærlighet vi ikke hadde forventet å se. Dette var personer som fremsto som tillitvekkende, og som samarbeidet med andre gallerister i Norge og ambassaden i Berlin, sier Lie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.