– Det er ganske absurd. Det har ikke falt meg inn at dette kan være ulovlig, sier kunstner Ida Ekblad (36).

En separatutstilling med Ekblads kunst i Hamburg kunsthall har resultert i en rettslig feide. 

Administrerende direktør Oliver Reichert i Birkenstock saksøker både Ekblad og kunsthallen, på bakgrunn av et kunstverk som inneholder et bilde av hans seks år gamle datter.

Det var den tyske avisen Welt am Sonntag som først omtalte saken.

Birkenstock er et 240 år gammelt selskap som de senere årene har opplevd en eksplosiv interesse for sine sandaler, og nå omsetter for godt over én milliard euro, ifølge Die Zeit.

Så jente som lignet på seg selv

Både Ekblad og kunsthallen avviser søksmålet. 

Kunstverket som er stridens eple besto av et bilde av direktørens datter som var hentet fra en stor reklameplakat. Over bildet igjen hadde Ekblad lagt på et svart rektangel med Ekblad skrevet i røde bokstaver.

Ekblad forklarer at hun kom over plakaten i en av Berlins travleste handlegater og ble slått av hvor lik jenten på bildet var henne selv som barn.

– Mitt foto er et Iphone-foto av en liten bit av en plakat, sier Ekblad.

– Jeg mener det er stor forskjell på å gå og fotografere et barn uten rettigheter til det og det å bruke et bilde som er på Instagram, i reklamefilmer på nettet og på store plakater, sier Ekblad.

Ida Ekblad foran reklameplakaten hun fant i Berlin. Ansiktet på jenten til høyre endte opp i Ekblads kunstverk.
Ida Ekblad foran reklameplakaten hun fant i Berlin. Ansiktet på jenten til høyre endte opp i Ekblads kunstverk. (Foto: Privat)

– Ida Ekblad tok ikke et bilde av en jente, men av en offentlig reklameplakat. Det var ikke kunstneren som eksponerte en til da anonym jente for offentligheten, det gjorde i utgangspunktet reklamen, skriver direktør Katja Schroeder i Kunsthaus Hamburg.

Jenten på reklameplakaten har også figurert i reklamefilmer og reklameinnlegg på sosiale medier, går det frem av rettspapirer DN har sett.

Stengte utstillingen i tre dager

Som et resultat av søksmålet ble utstillingen i Hamburg stengt i tre dager, etter at retten ga Reichert en midlertidig forføyning 13. mars som forbyr kunsthallen å distribuere bildet. 

Ekblad byttet ut bildet av den unge jenten, med et bilde av seg selv som barn.

– Vårt syn ble ikke hørt i saken før man godkjente den midlertidige forføyningen, sier advokat Jakob Braeuer, som representerer Ekblad.

Saken skal etter planen opp til reell behandling i en lokal domstol i Hamburg 7. april.

Ekblad sier søksmålet kom uten forvarsel eller forsøk på dialog i forkant.

– Jeg tror ikke de er vant til kunstverden. Dette er mye mer en hommage fra min side enn et misbruk, sier hun.

Slik så kunstverket ut etter at Ekblad byttet om bildet med et barndsombilde av seg selv. En midlertidig rettsavgjørelse i Tyskland gjør at Ekblad ikke har lov til å distribuere det originale bildet.
Slik så kunstverket ut etter at Ekblad byttet om bildet med et barndsombilde av seg selv. En midlertidig rettsavgjørelse i Tyskland gjør at Ekblad ikke har lov til å distribuere det originale bildet. (Foto: Ida Ekblad)

Saksøkes også av reklamefotograf

– Kunstneren ser ut til å tilhøre en generasjon som ubetenksomt omgår opphavsretten, sier en talsperson for Reicherts familie til Welt am Sonntag.

Familien sier samtidig til Deutsche Presse Agentur at saken handler mer om å beskytte rettighetene til barn enn om opphavsrett.

– Dette er på sett og vis et bilde de har gitt til verden. Hvis ikke, har det store implikasjoner for kunstnere over hele verden, svarer Ekblad.

Anders Overgaard, fotografen som har tatt bildet til reklameplakaten, har også anlagt to søksmål for brudd på opphavsretten, et mot Ekblad og et mot kunsthallen.

– Det finner jeg helt absurd. Dette er ti centimeter av hans store billboard, sier Ekblad.

Søksmålet kommer gjennom samme advokat som representerer Reichert.

DN har vært i kontakt med Overgaards danske og tyske presseapparat, men har foreløpig ikke fått noen kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fulgte neon-drømmen i Texas: - Nå har han noen av verdens største stjerner som kunder
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: