– Jeg synes det er en rettferdig og fornuftig dom. Dommen bekrefter at bilder som er tilgjengelige via reklameplakater i det offentlige rom, ikke lenger kan regnes som private, sier den anerkjente kunstneren Ida Ekblad (36).

Hun står i en rettsstrid med en rik tysk sandaltopp over et av sine kunstverk.

Bakgrunnen er at Ekblad brukte et bildeutsnitt av en ung jente på en reklameplakat i kunstverket. Jenta viste seg å være datteren til direktør Oliver Reichert i Birkenstock – en av verdens mest kjente sandalprodusenter. 

Ida Ekblad foran reklameplakaten hun fant i Berlin. Ansiktet på jenten til høyre endte opp i Ekblads kunstverk.
Ida Ekblad foran reklameplakaten hun fant i Berlin. Ansiktet på jenten til høyre endte opp i Ekblads kunstverk. (Foto: Privat)
Ekblad valgte å byttet om bildet med et barndsombilde av seg selv etter at retten forbød henne og kunsthallen å distribuere det originale bildet. Retten i Hamburg har nå forkastet den midlertidig rettsavgjørelse mot kunsthallen.
Ekblad valgte å byttet om bildet med et barndsombilde av seg selv etter at retten forbød henne og kunsthallen å distribuere det originale bildet. Retten i Hamburg har nå forkastet den midlertidig rettsavgjørelse mot kunsthallen. (Foto: Ida Ekblad)

Reichert har saksøkt både Ekblad og kunsthallen i Hamburg med krav om at bildet må destrueres. Han har også varslet at han vil kreve skadeerstatning

Forkastet direktørens krav

I første omgang fikk Reichert to midlertidige forføyninger (foreløpige rettsavgjørelser). Den ene forbød Ekblad å distribuere bildet, den andre forbød kunsthallen det samme. Nå har en domstol i Hamburg forkastet avgjørelsen mot kunsthallen.

På grunn av påskeferien har det ikke kommet en avgjørelse om forføyningen mot Ekblad ennå.

– Gitt de identiske faktaene i begge sakene, kan man likevel anta at retten også vil forkaste Reicherts krav om en forføyning mot Ida Ekblad, sier Ekblads advokat Jakob Braeuer i Bauschke Braeuer.

Den skriftlige begrunnelsen fra retten er ikke klar ennå.

– Basert på den muntlige høringen virker det som om den avgjørende faktoren var at datteren med viten og vilje hadde vært i offentligheten gjennom minst to Birkenstock-reklamekampanjer, sier Braeuer.

Kan fortsatt forfølge saken

Også den danske reklamefotografen som tok bildet av direktørdatteren, gikk til retten med krav om at kunstverket ble destruert. Han ble avvist. Fotografen brukte de samme advokatene som Reichert.

– Reicherts advokater har gjentatte ganger sagt at de er villige til å forfølge saken juridisk på alle mulige måter. Enn så lenge har vi ikke fått noen offisiell beskjed om at det er sendt inn en anke, sier Braeuer.

DN har vært i kontakt med advokatkontor som representerer Oliver Reichert, men har ikke lykkes i å få noen kommentar.

Ekblad valgte å byttet om bildet med et barndomsbilde av seg selv etter at retten forbød henne og kunsthallen å distribuere det originale bildet.

Kunstneren forteller at hun nå vil beholde begge versjoner.

– Jeg kommer ikke til å sensurere vekk verket fra mitt arkiv, sier Ekblad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.